Администрацията на Байдън във вторник официално обяви, че военното превземане

...
Администрацията на Байдън във вторник официално обяви, че военното превземане
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън официално определя военното превземане в Нигер като преврат

Администрацията на Байдън във вторник публично разгласи, че военното завладяване на Нигер е прелом – решителност, която ще задържи доста количество американска военна и задгранична помощ за западноафриканската нация.

Решението беше взето, тъй като „ ние изчерпахме всички налични пътища за опазване на конституционния ред в Нигер “, сподели почитан чиновник на администрацията във вторник.

Нигер – в миналото основен сътрудник на Съединени американски щати – стана очевидец на срив на демократичния ред в края на юли, когато военни пучисти завзеха властта и сложиха президента Мохамед Базум под домакински арест.

През идващите месеци американски и интернационалните сътрудници настояха военната хунта, която назовава себе си Национален съвет за отбрана на родината (CNSP), да възвърне демократичното водачество, само че тези старания бяха отхвърлени.

CNN за първи път заяви предходната седмица, че формалното решение за прелом е предстоящо.

В резултат на решението от вторник стратегиите за задгранична помощ за държавното управление на Нигер, които бяха спрени през август, ще останат спрени. В допълнение, 442 милиона $ от финансирането на Millennium Challenge Corporation е спряно, сподели висшият чиновник на администрацията.

Хуманитарната помощ ще продължи, добави служителят.

В допълнение, интервенциите за битка с тероризма ще останат на пауза, сподели втори почитан чиновник на администрацията, както и американските „ действия за създаване на потенциала на въоръжените сили на Нигер посредством стратегии за съдействие в региона на сигурността “. Друго съдействие в региона на сигурността, което не предстои на ограничавания заради решимостта на преврата, също ще остане спряно, до момента в който управлението на преврата „ не предприеме дейности за възобновяване на демократичното ръководство “, сподели този чиновник.

Въпреки това интервенциите по разузнаване, наблюдаване и разузнаване (ISR) отвън военновъздушната база Agedaz ще продължат „ фокусирани върху отбраната на силите, наблюдаване за закани за нашите сили, в това число закани от насилствени екстремистки организации “, сподели различен чиновник.

Вторият чиновник означи, че военното наличие на Съединени американски щати в Нигер към този момент е „ консолидирано “ на две места и все още няма проекти за смяна на позицията на силите.

Посланикът на Съединени американски щати в Нигер Катлийн ФицГибън, която дойде в страната през август, ще остане, сподели първият формален представител. Тя не е показала пълномощията си, „ само че взе участие в неофициални полемики с водачите на CNSP, основно с цел да отбрани нашия личен състав и нашите ползи и да се оправи с логистичните проблеми “, споделиха те.

„ Вече информирахме CNSP за нашата нужда да спрем избрани стратегии за помощ “ заради определянето на преврата, сподели служителят.

В понеделник държавният секретар Антъни Блинкен беседва с Базум. Първият чиновник сподели, че нямат индикация по кое време Базум може да бъде освободен от домакински арест, само че уточни, че може да се наложи да напусне Нигер.

В седмиците след военното завладяване през юли имаше известни опасения, че съветски наемни групи като групата Вагнер ще се опитат да се възползват от обстановката, изключително поради наличието им в прилежащо Мали.

„ Сигурен съм, че те (групата Wagner) биха желали да опитат да потърсят свободни места в Нигер, с цел да видят дали могат да се възползват “, сподели първият чиновник във вторник.

„ Досега не сме виждали никакви доказателства, че са съумели, и мисля, че значително тъй като CNSP признава, че няма да има нищо позитивно, което може да произтече от тяхното присъединяване “, споделиха те.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР