Администрацията на Байдън планира да спре доставките за Китай на

...
Администрацията на Байдън планира да спре доставките за Китай на
Коментари Харесай

САЩ разширяват списъка с държави с ограничен достъп до напреднали чипове

Администрацията на Байдън възнамерява да спре доставките за Китай на всички по-усъвършенствани чипове за изкуствен интелект, създадени от Nvidia и други сходни компании, излиза наяве от лист с нови ограничения, оповестен във вторник. Те целят да попречат на Пекин да получава авангардни американски технологии за подсилване на военната си мощност, показва в собствен разбор Reuters.

Правилата, които влизат в действие след 30 дни, лимитират по-широк кръг от напреднали чипове и принадлежности за произвеждане на такива до по-голям брой страни, в това число Иран и Русия, и включват в черен лист китайските дизайнери на полупроводници Moore Threads и Biren.

Новите ограничения затварят пропуски в регулациите, оповестени през октомври предходната година, и евентуално ще бъдат обновени " най-малко един път годишно ", декларира пред кореспонденти късно в понеделник секретарят на Министерството на търговията Джина Раймондо:

„ Целта е да се ограничи достъпът на Китай до усъвършенствани полупроводници, които биха могли да подхранват пробивите в изкуствения разсъдък и комплицираните компютри, които са от решаващо значение за китайските военни приложения. Ние не се стремим да навредим стопански на Пекин “.

По думите ѝ макар глобите към днешна дата Китай към момента ще внася американски полупроводници на стойност стотици милиарди долари.

Говорител на китайското посолство декларира, че страната " изрично се опълчва " на новите ограничавания, като прибавя, че " случайното слагане на ограничавания или насилственото търсене на обособяване, с цел да се обслужва политическа стратегия, нарушава правилата на пазарната стопанска система и лоялната конкуренция и подкопава интернационалния стопански и търговски ред ".

Досегашните ограничавания не работят

Новите ограничения демонстрират, че администрацията на Байдън продължава битката за закъснение на потока от чипове и принадлежности за тяхното произвеждане към Китай, като по едно и също време с това се ускорява загрижеността за ролята, която американските технологии играят в модернизирането на армията на страната.

През юни Reuters оповестява, че чиповете с изкуствен интелект, неразрешени от предходните разпореждания, могат да бъдат закупени от снабдители в китайския град Шънджън.

Едновременно с това Центърът за сигурност и нововъзникващи технологии към университета Джорджтаун открива в отчет от юни 2022 година, че от 97 разнообразни чипа за изкуствен интелект, закупени посредством китайски военни търгове за интервал от 8 месеца през 2020 година, съвсем всички са проектирани от Nvidia, Xilinx, Intel и Microsemi. Според оповестените във вторник нови разпореждания опциите на изкуствения разсъдък, подкрепени от суперкомпютри и усъвършенствани чипове, усъвършенстват скоростта и точността на вземането на решения, планирането и логистиката във военната област.

Специални чипове за Китай

В изказване след публикуването на разпоредбите водещият американски производител на чипове с изкуствен интелект Nvidia декларира, че съблюдава наредбите и не чака забележителен удар върху резултатите си в близко бъдеще. Бизнесът на компанията се разрасна след налагането на миналогодишните правила, защото нейните чипове, които се създават особено за Китай, към момента са по-добри от другите възможности.

Понастоящем Nvidia продава съвсем всички чипове, които може да създаде, защото търсенето в международен мащаб надвишава предлагането. В дълготраен проект обаче се чака производителят да бъде обиден от преориентирането на китайските компании за чипове, които търсят способи да запълнят празнините, оставени от американските снабдители.

Затова и компанията създава чипове като A800 и H800, които не попадат под ударите на предходните правила, а AMD, чийто бизнес също е обиден, декларира, че възнамерява сходна тактика.

Новите правила освобождават от надзор множеството потребителски чипове, употребявани в преносими компютри, смарт телефони и игри, макар че някои от тях ще подлежат лицензиране и известяван на американските управляващи при износа им.

Затягане на условията

Предишните правила постановат тест, който мери както изчислителната продуктивност на чипа, по този начин и способността му да комуникира с други чипове - значим индикатор в суперкомпютрите с изкуствен интелект, където хиляди чипове са свързани между тях, с цел да преработват големи количества данни. В отговор, Nvidia и Intel основават специфични чипове за китайския пазар, които резервират мощните изчислителни благоприятни условия, само че лимитират скоростта на връзка.

Новите правила обаче постановат ограничавания за това какъв брой изчислителна мощ може да се събере в един чип с избран размер - мярка, която има за цел да предотврати заобикалянето на разпоредбите благодарение на новата технология, известна като " чиплет ", за която Китай декларира, че ще бъде от главно значение за бъдещето на полупроводниковата му промишленост.

Китайските компании Biren и Moore Threads, чиито американски снабдители в този момент ще бъдат изправени пред строги условия за лицензиране, преди да им доставят артикули, са започващи компании, учредени от някогашни чиновници на Nvidia, и имат за цел да се конкурират с американския колос в региона на чиповете за изкуствен интелект.

Biren разяснява, че изрично се опълчва на включването си в черния лист и ще се обърне към държавното управление на Съединени американски щати с молба да преразгледа решението. Позицията на Moore Threads е сходна.

Разширено лицензиране

Новите ограничения също по този начин уголемяват условията за лицензиране на износа на усъвършенствани чипове за повече от 40 спомагателни страни, които съставляват риск от пренасочване към Китай и са обект на оръжейно ембарго от страна на Съединени американски щати.

През август Nvidia получава инструкции, че се лимитират доставките на нейните чипове A100 и H100 в други райони, отвън Китай, в това число някои страни в Близкия изток. Новите правила ще не разрешават изпращането на чипове до подразделения на компании, ситуирани на всички места по света, в случай че тяхното седалище е в Китай, Макао и други страни, на които е наложено оръжейно ембарго.

Администрацията на Байдън също по този начин вкарва условие за лицензиране за 21 страни отвън Китай за принадлежности за произвеждане на чипове заради опасения, че оборудването може да бъде пренасочено към Китай, и други съображения, свързани с националната сигурност. Към листата на оборудването, чийто експорт е стеснен с лицензионни изисквани, влизат и някои системи за дълбока ултравиолетова литография (DUV). Той уголемява неотдавнашните разпореждания на Нидерландия, с цел да попречи на локалната ASML да изпраща по-стари модели DUV и аварийни елементи в някои китайски заводи за чипове.

DUV е по-стара технология за произвеждане на чипове спрямо най-модерното съоръжение за рисково ултравиолетово излъчване (EUV), което към този момент е съвсем изцяло спряно за Китай. Тя може да създава напреднали чипове, само че на доста по-висока цена.

В изказването на ASML се споделя, че новите ограничения евентуално ще окажат влияние върху " районното систематизиране на продажбите на нашите системи " в средносрочен и дълготраен проект.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР