Администрацията на Байдън одобрява повече офшорни сондажи в опит за разширяване на вятърната енергия

...
Администрацията на Байдън обяви в петък, че планира до три
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън обяви в петък, че планира до три нови продажби на лизинг за петролни и газови сондажи във федерални води през следващите пет години – ход, който може да разгневи както републиканците, проиндустриалните групи, така и защитниците на климата и вероятно ще предизвика правни предизвикателства .

Но планът, който Министерството на вътрешните работи трябваше да създаде по закон, идва с компромис: позволява на служителите да предлагат повече федерални води за чиста вятърна енергия.

Петгодишният план за сондиране „представлява най-малкия брой продажби на лизинг на нефт и газ в историята“, каза в изявление министърът на вътрешните работи Деб Хааланд. Преди това администрацията е предложила още сондажни площи – до 11 възможни продажби.

Всичките три продажби ще се проведат в Мексиканския залив, планирани за 2025, 2027 и 2029 г. Планът премахна възможността за продажби на лизинг край залива Кук в Аляска.

Планът „определя курс на Департамента за подкрепа на разрастващата се офшорна вятърна индустрия и защита срещу потенциални екологични щети и неблагоприятни въздействия върху крайбрежните общности“, каза Хааланд.

Тръби, пренасящи утайки, пресичат река Мисисипи, където Инженерният корпус на армията на САЩ изгражда подводен праг с тази кал, която трябва да забави потока на солена вода нагоре по река Мисисипи южно от Ню Орлиънс, вторник, 26 септември 2023 г. (Крис Granger/The Times-Picayune/The New Orleans Advocate чрез AP) Тръби, пренасящи утайки, пресичат река Мисисипи, където Инженерният корпус на армията на САЩ изгражда подводен праг с тази кал, която трябва да забави потока на солена вода нагоре по река Мисисипи южно от Ню Орлиънс, вторник, 26 септември 2023 г. (Крис Грейнджър/ The Times-Picayune/The New Orleans Advocate чрез AP) Крис Грейнджър/AP

Законът за намаляване на инфлацията изисква Министерството на вътрешните работи да предложи определен брой лизингови договори за нефт и газ във федерални води в замяна на възможността да предлага чисти офшорни проекти за вятърна енергия. Три беше най-ниският брой, който би му позволил да продължи напред с продажбите на офшорна вятърна енергия в цялата страна, каза отделът, предвид изискванията на закона.

Обвързването на чистата вятърна енергия със сондажите за изкопаеми горива беше ключово искане на сенатор Джо Манчин, демократ от Западна Вирджиния, който написа голяма част от законопроекта.

Планът на Байдън е в рязък контраст с този на администрацията на Тръмп, която първоначално предложи 47 продажби на лизинг край всички крайбрежни зони на САЩ, включително Атлантическия и Тихия океан, за петте години от 2024 до 2029 г.

Но дори три продажби на сондажи ще разочароват защитниците на климата, които притиснаха администрацията да предприеме по-твърда позиция по отношение на сондажите в морето и искаха да не се одобряват нови продажби на лизинг на нефт и газ. Бретни Харди, адвокат в Earthjustice, фирма с нестопанска цел за съдебни спорове в областта на околната среда, каза, че вярва, че администрацията би могла да удовлетвори изискванията на закона, като направи нужния минимум.

„Те биха могли да постигнат цялото развитие на вятърната енергия, което са планирали, само с една продажба на нефт и газ в рамките на петгодишната програма“, каза Харди. „Агенцията все още може да задържи тези продажби без повече лизинг на петрол и газ. Съгласно техните разпоредби всичко, което трябва да направят, е да проведат продажба на нефт и газ, за ​​да издадат лизингите за вятърна енергия, които са били продадени.

Този аргумент вероятно няма да се хареса на републиканците в Конгреса или на Манчин, който често е критикувал администрацията за това, което той характеризира като антиенергийни политики в преследване на действия в областта на климата.

САЩ Екипажите на Инженерния корпус на армията използват драги и тръби, за да преместят тиня върху подводен праг по дъното на река Мисисипи в петък, 22 септември 2023 г., на около 20 мили надолу по реката от Ню Орлиънс. Прагът има за цел да попречи на солена вода от Мексиканския залив да се движи нагоре по реката. (Chris Granger/The Times-Picayune/The New Orleans Advocate чрез AP) Екипажите на Инженерния корпус на армията на САЩ използват драги и тръби, за да преместят тиня върху подводен праг по дъното на река Мисисипи в петък, 22 септември 2023 г., на около 20 мили надолу по реката от Ню Орлиънс. Прагът има за цел да попречи на солена вода от Мексиканския залив да се движи нагоре по реката. (Крис Грейнджър/The Times-Picayune/The New Orleans Advocate чрез AP) Крис Грейнджър/AP

Наближавайки изборна година, републиканците също така искат да обвържат всички действия на администрацията, които привидно ограничават сондажите за нефт и газ, с повишаване на цените на газа – две неща, които до голяма степен не са свързани, тъй като цените на газа са обвързани с капризите на световните пазари.

Както CNN съобщи миналата година, Белият дом е участвал в изготвянето на предложения от Interior план за офшорни сондажи, двама източника, запознати с дискусиите, казаха на CNN, знак за това колко чувствителни са висшите служители към политиката около решенията за петрол и газ.

Ограниченият план на Interior вероятно ще предизвика правни предизвикателства от петролната индустрия и републиканските щати. И дори с намаления брой предложени проекти, петгодишният план все още може да постави началото на следващата битка между администрацията на Байдън и общностите от крайбрежието на Персийския залив и защитниците на околната среда, които искат администрацията да спре да одобрява изцяло нови петролни и газови проекти.

С миналите големи нови петролни проекти, които са били одобрени, като проекта Уилоу в Аляска, администрацията на Байдън често е казвала, че трябва да спазва законите, които изискват определени проекти да бъдат продължени. Все пак този отговор не задоволи екологичните и младежките климатични групи - които предупредиха, че одобренията на нови петролни и газови проекти рискуват да отблъснат младите избиратели преди президентските избори през 2024 г.

Харди каза, че администрацията на Байдън „все още има отговорността да сведе до минимум щетите за общностите в Персийския залив“, докато решават краткосрочното бъдеще на федералната програма за лизинг на петрол и газ в морето.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР