Администрацията на американския президент Джо Байдън предлага нов модел за

...
Администрацията на американския президент Джо Байдън предлага нов модел за
Коментари Харесай

Вашингтон с нов план за глобален корпоративен данък

Администрацията на американския президент Джо Байдън предлага нов модел за данъчно облагане на мултинационалните корпорации. Той изисква от международните конгломерати да заплащат данъци на националните държавни управления въз основа на техните продажби във всяка страна.

В документи, изпратени до 135 страни, договарящи интернационалното облагане в Организацията за икономическо сътрудничество и раз в Париж, получени от кореспонденти на " Файненшъл таймс " на 7 април, американското финансово министерство предлага решение, което да важи за световните облаги на най-големите компании, в това число на щатските софтуерни колоси, без значение от физическото им наличие в дадена страна. Целта на проекта е да се катализират договарянията в Организацията за икономическо сътрудничество и раз с заричане за по-стабилна интернационална данъчна система, която да спре мултиплицирането на националните цифрови данъци и да разбие схемата на укриване на налози и за прекачване на облаги в по-благоприятни юрисдикции. 

Американският жест, изработен в седмицата на пролетните заседания на МВФ и на Световната банка, се появява след апела на Белия дом за покачване на щатските корпоративни данъци с към 2.5 трлн. щ. $ през идващите 15 години. С тях би трябвало да се платят вложенията за над 2 трлн. $ за инфраструктура, чиста сила и произвеждане. 

След съвсем едно десетилетие на полемики и пререкания, данъчните договаряния на Организацията за икономическо сътрудничество и раз бяха разграничени на две елементи. Първият дирек е предопределен за основаване на нов режим за данъчно облагане на най-големите мултинационални корпорации. Вторият би трябвало да реши казуса с световната минимална данъчна ставка, която Вашингтон чака да е 21 %.  

Споразумение в Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще разреши на администрацията на Байдън да увеличи корпоративните данъци на американските компании без да се опасява, че ще бъде подбит от други страни, тъй като ще включва и необятно използвана световна минимална данъчна ставка. 

Американското предложение е създадено от екипа на щатския финансов министър Джанет Йелън, с цел да отговори на фундаменталните възражения на Съединени американски щати и на други водещи стопански системи против съществуващата интернационална корпоративна данъчна система. Вашингтон е най-заинтересован да си подсигурява световен най-малък ефикасен корпоративен налог, тъй като съществуването му ще приключи прехвърлянето на облагите от централните офиси на най-едрите световни компании на други места по света. Той ще отстрани преимуществата на данъчните убежища и на страните с ниски данъци, като Ирландия, които притеглят бизнес просто поради ниските данъчни ставки. Ако те въпреки всичко не престават с тази политика на ниски данъци, Америка и другите страни ще могат да получат разликата до световната минимална ставка.

Предложенията ще дадат също право на всички страни да таксуват детайл от световните облаги, генерирани от най-големите мултинационални корпорации, основан на продажбите на територията им. Така жителите ще бъдат уверени, че най-едрите бизнесакули няма да работят в страните им без да заплащат данъци. Порцията от световните облаги, която ще бъде разпределена по света обаче, е прекомерно дребна и евентуално ще разочарова пропагандаторите, които желаят да трансферират цялата интернационална корпоративна данъчна система на световна база. 

Ако проектът на Вашингтон се одобри, другите страни ще могат да усилят приходите си от щатските софтуерни колоси и от други мултинационални играчи, които работят в юрисдикциите им, само че заплащат дребни корпоративни данъци. 

Американските оферти получиха на 8 април мощната поддръжка на италианския министър председател Марио Драги, който тази година е ръководител и на Г-20. Драги разгласи, че застава " напълно зад апела на Съединени американски щати за най-малък корпоративен налог ". 

Ирландия, която има корпоративна данъчна ставка от 12.5% и е една от най-облагодетелстваните юрисдикции от мултинационалните техники за прекачване на облаги, отхвърли да разяснява американския проект. Ирландският финансов министър обаче сподели, че " взе участие градивно в полемиките и ще обмисли всички оферти, отбелязвайки внимателно, че обсъжането на тези въпроси на политическо равнище към момента не се е състояло с всичките 139 страни, участващи в процеса ".  

Преговорите за интернационално данъчно облагане се точат от години в Организацията за икономическо сътрудничество и раз поради възраженията на американците на опитите на други страни да одобряват оферти, дискриминиращи американските мултинационални групи, най-много софтуерните им колоси.

Администрацията на някогашния щатски президент Доналд Тръмп настояваше за уговорка " избавително пристанище ", която да направи заплащането на данъци на щатските софтуерни групи непринудено.

След като през тази година влезе в Белия дом, Байдън се отхвърли от това искане и през тази седмица предложи ново решение. Американското министерство на финансите предлага друга формула, в която единствено доста огромни и доста печеливши световни корпорации ще бъдат облагани по новите правила, без значение от бранша, в който работят и въз основа на нивото на приходите и на облагите. Което, евентуално, ще обхване към 100 компании. Предложенията са споделени с Организацията за икономическо сътрудничество и раз, която е хазаин на договарянията, и се пробва да посредничи за единодушието на страните, с цел да има световна договорка до лятото. 

Шефът на данъчната администрация на Организацията за икономическо сътрудничество и раз - Паскал Сйнт-Аман - приветства американския проект. Той уточни, че мирът е по-голям от всичко и схемата ще стабилизира интернационалната корпоративна данъчна система в следпандемичната среда. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР