Администрацията на американския президент Джо Байдън е приела нови правила

...
Администрацията на американския президент Джо Байдън е приела нови правила
Коментари Харесай

Томас Фридман: САЩ се изправят срещу Китай и Русия едновременно

Администрацията на американския президент Джо Байдън е приела нови правила за експорт, които ще лишат Китай от опцията да купува съвременни полупроводници от Запада. Всъщност, Вашингтон е оповестил софтуерна война на Пекин, се споделя в разбор на Томас Фридман, оповестен от „ Ню Йорк Таймс “.

Ако не сте забелязали, бих желал да ви предупредя за един " освежителен " процес на събитията: Съединени американски щати към този момент са в спор по едно и също време с Русия и Китай. Баба ми постоянно споделяше: „ Никога не воювайте по едно и също време с Русия и Китай “. Хенри Кисинджър сподели същото. Уви, в народен интерес през днешния ден има мощни причини в интерес на борбата с тези две страни. Но можете да бъдете сигурни, че обстановката е непредсказуема за нас. Само се надявам това да не е идната ни „ безкрайна война “.

Борбата против Русия е косвена, само че явна, ескалираща и яростна. Въоръжаваме украинците с интелигентни ракети и предоставяме разследваща информация, с цел да принудим руснаците да изоставен Украйна. Без да омаловажаваме по никакъв метод храбростта на украинците, помощта на Съединени американски щати и НАТО изигра голяма роля за триумфа на ВСУ на бойното поле. Попитайте руснаците. Но по какъв начин ще завърши този въоръжен спор? Никой не може да ви каже.

Днес обаче желая да се съсредоточа върху битката с Китай, която не е толкоз забележима и не включва пукотевица, защото се води главно с транзистори, които превключват сред цифрови единици и нули. Но тя ще има същото, в случай че не и по-голямо, влияние върху салдото на силите в света, в сравнение с изходът от въоръжения спор сред Русия и Украйна. И това няма съвсем нищо общо с Тайван.

Това е битка за полупроводници - основополагащата технология на осведомителната епоха. Алиансът, който проектира и създава най-интелигентните чипове в света, ще разполага и с най-интелигентните оръжия с точно ориентиране, най-интелигентните заводи и най-интелигентните квантови изчислителни принадлежности за разтрошаване на съвсем всяка форма на криптиране. Днес Съединени американски щати и сътрудниците им са водещи, само че Китай е решен да ги настигне - и в този момент ние сме решени да не позволим това да се случи. Играта е в ход, започваме!

Миналата седмица администрацията на Байдън издаде нов набор от правила за експорт, които на процедура се трансфораха в изказване към Китай: „ Вярваме, че сте три генерации зад нас в региона на логическите чипове, чиповете за предпазване и хардуера, и ще се уверим, че в никакъв случай няма да ни настигнете. Или, както съветникът по националната сигурност Джейк Съливан се изрази по-дипломатично: „ Като се има поради фундаменталният темперамент на някои технологии, като да вземем за пример усъвършенстваните логичен чипове и чиповете с памет, ние би трябвало да запазим водачеството си допустимо най-дълго “. Тоест вечно.

„ По създание Съединени американски щати оповестиха война на способността на Китай да се развива в региона на потреблението на високопроизводителни изчислителни технологии за стопански цели и за задачите на сигурността “, съобщи пред „ Файненшъл таймс “ Пол Триоло, специалист по Китай и технологиите в консултантската компания Albright Stonebridge. Или, както се изрази китайското посолство във Вашингтон, Съединени американски щати се стремят към „ научна и софтуерна надмощие “.

Но по какъв начин ще завърши тази война? Никой не може да каже. Не желая да бъда жертва на машинация от страна на Китай, който от ден на ден употребява технологиите за безспорен надзор вкъщи и за пълзящо разширение на „ наличието “ си в чужбина. Но в случай че в този момент поемем по пътя на отричане на Китай от напредналите технологии вечно (премахвайки всякаква вяра за взаимноизгодно съдействие с Пекин по въпроси като климата и киберпрестъпността, където сме изправени пред общи закани и сме единствените сили, които могат да трансформират ситуацията), какъв ще стане светът вследствие на това? Това са същите въпроси, които Пекин би трябвало да си зададе.

Единственото нещо, което знам сигурно, е, че разпоредбите за експорт, признати от Министерството на търговията на президента Байдън в петък, са нова сериозна преграда във връзка с контрола на износа, която ще попречи на Китай да купува авангардни полупроводници от Запада или съоръжение за личното си произвеждане.

Освен това новите правила не разрешават на американските инженери или учени да оказват помощ на Китай в производството на чипове без особено позволение, даже в случай че американецът работи по съоръжение в Китай, което не предстои на разпоредбите за надзор на износа. Правилата също по този начин стягат процедурите за следене, с цел да се подсигурява, че създадените в Съединени американски щати чипове, продавани на цивилен компании в Китай, няма да попаднат в ръцете на военните на КНР. И може би най-съмнителното е, че екипът на Байдън добави правилото за директните задгранични артикули, което се ползва непосредствено за съответни артикули, създадени в чужбина, и което, както отбелязва „ Файненшъл таймс “, „ за първи път беше приложено от администрацията на Доналд Тръмп против китайската софтуерна група Huawei “. Тя на процедура не разрешава на всяка американска или неамериканска компания да доставя на китайски компании, предприятия и институции, включени в листата на неразрешените субекти, съоръжение или програмен продукт, които употребяват американска технология в цялостния си индустриален и пазарен цикъл.

Последното предписание е от решаващо значение, защото най-съвременните полупроводници се създават от по този начин наречената „ комплицирана адаптивна коалиция “ от компании от Америка, Европа и Азия. Помислете за това по следния метод: AMD, Qualcomm, Intel, Apple и Nvidia са съумели да разработят чипове, в които милиарди транзистори са ситуирани още по-плътно един до различен, с цел да обезпечат нужната изчислителна мощ. Synopsys и Cadence основават комплицирани принадлежности и програмен продукт за компютърно планиране, които производителите на чипове употребяват за създаване на най-новите си хрумвания. Applied Materials основава и модифицира материали, които разрешават да се разположат милиарди транзистори и свързващи проводници в един чип. Холандската компания ASML дава съоръжение за литография, изключително взаимно с немската компания Zeiss SMT, която изготвя шаблони върху силициеви пластини от тези модели, употребявайки ултравиолетова светлина от далечния и крайния завършек на спектъра - доста къса дължина на вълната, която разрешава отпечатването на дребни схеми върху микрочип. Intel, Lam Research, UAC и компании от Корея до Япония и Тайван също играят основна роля в тази коалиция.

Изводът е следният: колкото повече разширяваме границите на физиката и материалознанието, с цел да натъпчем повече транзистори в чипа и да осигурим по-голяма изчислителна мощност за по-нататъшно развиване на изкуствения разсъдък, толкоз по-малко евентуално е една компания или страна да надмине другите във всички аспекти на процеса на планиране и произвеждане. Необходима е цяла коалиция. Базираната в Тайван компания за полупроводници TSMC се смята за водещия производител на чипове в света, тъй като всеки член на тази коалиция ѝ поверява своите най-съкровени търговски секрети, които по-късно сплотява и употребява за общото богатство.

Тъй като съдружните сътрудници не имат вяра, че Китай няма да открадне интелектуалната им благосъстоятелност, Пекин е оставен да се пробва да създава - благодарение на остарели технологии - " реплики " на целия боеприпас от чипове, създавани от водещите компании. През 2017 година Китай съумя да открадне от TSMC известно количество технологии за произвеждане на чипове, в това число 28-нанометрова технология.

Доскоро се смяташе, че китайската компания Semiconductor Manufacturing International Company, водещ производител на чипове, се е задържала значително на това равнище, макар че нейни специалисти настояват, че са произвеждали 14nm и даже 7nm чипове, употребявайки предходното потомство технология за дълбока UV литография от ASML. Вярно е, че, както ми споделиха американски специалисти, Китай не може да създава всеобщо тези високопрецизни чипове без най-новата технология на ASML, чието потребление към този момент е неразрешено в страната.

Тази седмица интервюирах министъра на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо. Тя следи за използването на новите правила за надзор на износа на чипове и за усвояването на 52,7 милиарда $, които администрацията на Байдън преди малко отпусна в поддръжка на по-нататъшните проучвания на Съединени американски щати в региона на полупроводниците от последващо потомство и за връщане на производството на модерни чипове в Съединени американски щати. Реймондо не е съгласна, че новите правила са равносилни на военни или враждебни дейности.

„ Съединени американски щати са в неизгодна позиция “, сподели тя в изявление. „ Днес купуваме 100% от нашите усъвършенствани логичен чипове в чужбина - 90% от тайванската TSMC и 10% от корейската Samsung “. (Напълно безумно, само че вярно).

„ В Съединени американски щати не произвеждаме нито един чип, който ни е нужен за системите за изкуствен интелект, за военните ни потребности, за спътниците ни, за галактическите ни стратегии " да не приказваме за множеството невоенни области, които зареждат стопанската система ни. Според нея неотдавнашният Закон за чиповете (CHIPS Act) е „ настъпателна самодейност “ за подсилване на цялата ни иновационна екосистема, ориентирана към производството на повече от най-съвременните чипове в Америка.

Тя съобщи, че налагането на нови правила за надзор на износа от Китай на усъвършенствани технологии за произвеждане на чипове е наша защитна тактика. Пекин има тактика за „ гражданско-военно обединение “ и ясно декларира, че „ има намерение да стане изцяло самодостатъчен в региона на най-модерните технологии “, с цел да господства както на гражданските търговски пазари, по този начин и на бойното поле през 21-ви век.

„ Не можем да пренебрегнем желанията на Китай. Така че, с цел да защитим себе си и нашите съдружници - и всички технологии, които сме изобретили независимо и взаимно - това, което направихме, е идната разумна мярка. Целта му е да попречи на Китай да премине към идната стъпка “, добави тя. Съединени американски щати и техните съдружници създават и създават „ най-модерните чипове за суперкомпютри и не желаеме те да попаднат в ръцете на Китай и да бъдат употребявани за военни цели “.

Основната ни цел, заключи Раймондо, е „ да играем в нахлуване, да действаме по-агресивно - да вкарваме нововъведения по-бързо от китайците. Но в това време ще се противопоставим на възходящата опасност, която те съставляват, като защитим това, от което се нуждаем. Важно е да понижим напрежението и да вършим бизнес там, където можем. Не желаеме спорове. Но би трябвало да се предпазим и да следим обстановката от близко “.

Китайският държавен вестник „ Глобал Таймс “ разгласява публицистична публикация, в която се показва, че възбраната единствено ще " ускори желанието и способността на Китай да работи без значение в региона на науката и технологиите ". Агенция „ Блумбърг “ цитира неназован китайски анализатор, съгласно който „ няма опция за помиряване “.

Добре пристигнали в бъдещето... /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР