Административният съд в София реши окончателно, че заповедта за задържането

...
Административният съд в София реши окончателно, че заповедта за задържането
Коментари Харесай

Съдът реши окончателно: Арестът на Бойко Борисов е бил незаконен

Административният съд в София реши дефинитивно, че заповедта за задържането на някогашния министър председател Бойко Борисов е противозаконна. Така магистратите потвърдиха решение на Районния съд в столицата от април, който анулира заповедта. Мотивите на магистратите са, че карцерът на водача на ГЕРБ е в действителност голословен. Борисов разяснява, че решението да бъде задържан е взето на изтъквам " оргия с пици с кристали ". Бившият министър председател Кирил Петков разяснява тези изказвания като - изтъквам, " фикция на остарял измамник ".

Заповедта за задържане на Бойко Борисов за 24 часа на 17 март е " в действителност голословна и несъответна на задачата на закона ", показват магистратите от Административния съд в решението си.

Според съдиите в заповедта за задържане " няма разказани обстоятелства, а само е посочен номер на досъдебно произвеждане и преписан текст от Наказателния кодекс ".

" Не са посочени и осъществилите се обстоятелства, които са обосновали нуждата от ареста ".

Лидерът на ГЕРБ благодари и на Районния, и на Административния съд и разказа по какъв начин, съгласно него, е взето решението за задържането му.

Бойко Борисов, водач на ГЕРБ: Това решение е взето на една оргия с доста уиски, бяло вино, пици на кристали и заря поръчали с единствена задача да ме извлечат пред децата с белезници. Знаейки 100%, че правят противозаконни дейности. И тъкмо тези хора, които видно са корумпирани, са се захванали да вършат правосъдна промяна. И да желаят техният сатрап да е едноличен стопанин в КОНПИ.

Борисов напомни, че служителите на реда, влезнали в дома му, не са намерили нищо.

Бойко Борисов, водач на ГЕРБ: Самият факт, че след толкоз часа ровене, копане, разхвърляха всичко, на децата креватите и не намират нищо. И попълняме протокол за изземване. И там написа - не открихме това, не открихме това, не открихме, не открихме, не открихме. Подписвам го. Те викат - съжаляваме, само че би трябвало да ви изведем. Да Ви задържим. Така ни е разпоредено. И аз чух, когато те Вашите телефони са говорели по плочката, се чува, по какъв начин му споделяха - да му сложиш белезници. Е това е партията на смяната.

Твърденията на Борисов някогашният министър председател Кирил Петков дефинира като " мечти ", внасяйки тъжба за дело за клюка против него.

Кирил Петков, някогашни министър председател, " Продължаваме промяната ": Това за пиците, което чух, за мен звучеше като едни мечти на един остарял човек, който има действителни проблеми.

Петков не разяснява непосредствено претекстовете на съда за незаконосъобразността на задържането на Борисов, само че уточни, че карцерът е единствено първата стъпка.

Кирил Петков, някогашни министър председател, " Продължаваме промяната ": След втори октомври ние ще си довършим работата. Хора като него би трябвало да отидат на действително правораздаване. Става дума, че има безспорни обстоятелства, които бяха събрани от Министерство на вътрешните работи, ние ще довършим работата по събирането на тези обстоятелства в изпълнителната власт и се надяваме, че той ще отиде действително в пандиза. Има доста обстоятелства, където той действително има и очевидци, че е взимал големи суми пари през финансовия министър, това са думите на господин Божков, както знаете, има и други очевидци, които са видели това нещо. Така че от тази позиция аз мисля, че е просто време да си довършим там работата ".

В началото на юли Софийският областен съд анулира заповедта за задържане и на Севделина Арнаудова, а през април - тази за Владислав Горанов.

Решението на съда показва още, че заповедта за задържане на Борисов " не покрива стандарта за правда и непроизволност като основополагащи общи правила при ограничение правото на независимост и сигурност ".

Столичната дирекция на вътрешните работи е наказана да заплати на Бойко Борисов и 480 лв. за разноските по делото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР