Административният съд в София отмени Наредбата за реда и условията

...
Административният съд в София отмени Наредбата за реда и условията
Коментари Харесай

Съдът отмени цената от 1,60 лв. за билет в София

Административният съд в София анулира Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз в столицата, разгласи зам.-председателят на СОС Милка Христова, която е юрист по делото против решението на Столичния общински съвет, с което беше признат документът. Социалистката обори изказванията на ГЕРБ, че е анулиран единствено еднократният билет - решението важи за всички транспортни документи и разпоредбите, по които се образува цената им. Съдът е приел всички възражения на Христова против ценообразуването.

Суматата от 1.60 лева, въз основа на която се образуват и останалите цени на транспортните документи, е избрана на база осъществени 288,837 млн. лева доходи, разграничени на 415,592 млн. пътувания. Установено е обаче, че пътуванията са 531,565 млн. - с 21% повече, което е довело до 23% по-висока базисна себестойност на цената на билета от действителната, изясни общинският консултант. Съдът приема още, че в цената на билета, заплащан от пасажерите, погрешно е включена " рационална облага " от 5% - тя се покрива от дотацията, което води до нейното двойно заплащане. Христова акцентира, че решението удостоверява тезата на съветниците от Българска социалистическа партия, че цената на билетите в София е манипулативно изчислена и " нагласена ", за да добави изчезналите доходи на столичния градски превоз.

Столичната община ще апелира пред Върховен административен съд. " Надявам се този път фактически да имат куража да се явят пред съда, а не да одобряват напълно нова Наредба, с което да осуетят и прекратят делото, както направиха през 2018 година ", съобщи Христова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР