Административният съд в Пазарджик обяви за недействителен избора на независимия

...
Административният съд в Пазарджик обяви за недействителен избора на независимия
Коментари Харесай

Важните новини през седмицата

Административният съд в Пазарджик разгласи за нереален избора на самостоятелния претендент Желязко Гагов за кмет на Панагюрище . Съдът е установил в обособени изборни секции, което би могло да се отрази на изборния резултат, доколкото на втория тур на 5 ноември Гагов получи едвам 28 гласа повече от съперника си - досегашния кмет Никола Белишки. Решението на съда предстои на обжалване пред Върховния административен съд.

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов разгласи, че подава оставка, след съвещание на Изпълнителния комитет в понеделник. Това се случва две седмици след митинга в София против управлението на съюза и персонално против Михайлов, който ескалира в конфликти сред полицията и футболни почитатели и случаи на полицейско принуждение. Конгрес за избор на нов президент се чака през февруари или март.

Жертвата на трафик има право да търси обезщетение за вреди от трафиканта, в това число и за приходите, които той е получил от употребата ѝ - това, като това е първото решение в този смисъл на съда. Българските съдилища са отказали на жертвата на трафик да й присъдят обезщетение за приходите от половите услуги, които нейният трафикант е получил, с претекст, че връщането на доходи от проституция опонира на " положителните нрави ". Според Европейски съд по правата на човека това нарушава възбраната на робството и насилствения труд.

Свят
Финландия затваря цялата си граница с Русия за идващите две седмици, откакто упрекна Москва, че предумишлено оказва помощ на мигранти да влязат в страната Източник: Reuters Реклама
Европейска комисия разгласи проект за деяние за реорганизация на 40-годишната електропреносна мрежа . Целта е да се отговори на новите потребности от възобновима сила поради ускорението на енергийния преход. Трансграничната инфраструктура сред страните членки би трябвало да се удвои през идващите седем години. По предварителни оценки на Брюксел за модернизацията ще са нужни общо 584 милиарда евро. Европейска комисия чака търсенето на електрическа енергия в Европейски Съюз да нарасне с 60% от тази година до 2030 година, като към това се прибавят още индустрията, отоплението на домовете, колите и някои водородни планове.

Износът на 45 артикули с двойна приложимост от Турция за Русия се е нараснал съвсем трикратно тази година . Западът приканва за предприемане на ограничения против " сенчестата търговия ". Въпреки наложените наказания Москва сполучливо си набира нужните й артикули, употребявайки медиатори. Турция и Обединените арабски емирства постоянно служат като такива.

Съдът на Европейски Съюз постанови, че обществената администрация може да забрани на чиновниците да носят всевъзможни знаци , които разкриват метафизичен или религиозни вярвания, с цел да се сътвори " неутрална административна среда ". " Такова предписание не е дискриминационно, в случай че се ползва по общ и нeдискриминативен метод към целия личен състав на тази администрация и е лимитирано до това, което е строго належащо ", се споделя в решение на Съда на Европейския съюз.
Минути преди краткотрайното прекъсване на огъня да изтече, Израел и " Хамас " се схванаха за удължаването му с един ден Източник: Reuters
Икономика
Реклама 2.7% р ъст на стопанската система през 2024 година залага Българска народна банка в последната си прогноза. Тя е ревизирана с 0.5 прочие пункта надолу.
Международната рейтингова организация S&P Global Ratings увеличи вероятността пред рейтинга на България до " позитивна " от " постоянна " и удостовери дълготрайната оценка на страната в задгранична и локална валута - BBB/A-2. Положителната вероятност отразява мнението на рейтинговата организация, че има възможност най-малко едно към три България да се причисли към еврозоната през идващите 24 месеца. Според S&P България въпреки всичко може и да не извърши всички критерии за конвергенция, само че може да има място за политически компромис и окончателното присъединение евентуално ще бъде отсрочено до 1 януари 2026 година

Пътища, влакове, войска: планове за над 10 милиарда лева ще финансира страната през 2024 година С проектобюджета за следващата година за първи път Министерството на финансите сподели какви финансови разноски възнамерява. Проектите, изпълнявани от министерствата, държавните организации и фондове, са 475 на брой и са на обща стойност 8.7 милиарда лева Повечето от тях са свързани с пътната и железопътната инфраструктура (над една трета от сумата), както и с модернизирането на армията (15% от целия бюджет).

Общините са кандидатствали със 765 плана на обща стойност 2.9 милиарда лева за финансиране от бюджета. Тук обаче са включени планове, които ще се извършват в продължение на няколко години, и по тази причина бюджетът е над заложения в финансовата стратегия 1 милиард лв., съответно за 2024 година Има неизясненост на какъв принцип са попаднали част от тези планове, тъй като да вземем за пример поръчката за стадиона на " Локомотив " към момента се апелира.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР