Административният съд в Кюстендил позволи на ТЕЦ Бобов дол да

...
Административният съд в Кюстендил позволи на ТЕЦ Бобов дол да
Коментари Харесай

Съдът засега застана на страната на Ковачки за горенето на отпадъци в ТЕЦ Бобов дол

Административният съд в Кюстендил разреши на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " да продължи с изгарянето на боклуци, откакто удостовери разрешителното, издадено от централата. Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано. Това природозащитната неправителствена организация " Грийнпийс " на своя уебсайт.
Съдебното решение е реалност, въпреки че има друго дело в Административен съд – Кюстендил. То е за оборване на акт на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник, който добавя преценката за нужда от осъществяване на оценка за влияние върху околната среда и човешкото здраве (ОВОС) и на процедура позволява изгарянето на биомаса без да бъде осъществено публично разискване. Въпреки тези условия и в несъгласие с условието решението за издаване на комплексното позволение да бъде издадено единствено след влизане в действие на решение по преценката за нужда от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда или Решение по Оценка на въздействието върху околната среда, Административен съд – Кюстендил е решил да не изпрати комплексното позволение на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " за преразглеждане към Изпълнителна агенция по околна среда, разясняват от " Грийнпийс ".
 Топлоелектрическа централа Бобов дол: Не сме правили нищо в прорез със законодателството Топлоелектрическа централа " Бобов дол ": Не сме правили нищо в прорез със законодателството
Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ публично е дала право на достъп до документи, касаещи взаимоотношенията на централата с институциите. Без...
Официалното позволение, обсъждано от Изпълнителна агенция по околна среда от 2017 година, влиза в действие на 29 април 2019 година, тъкмо след приключването на периода за пробно горене.
Според " Грийнпийс ", правосъдното решение значи, че всички обещания ТЕЦ-ът, който е благосъстоятелност на Христо Ковачки, да спре с горенето на боклуци, си остават просто думи.
Делото против изгарянето на боклуци в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", заведено от " Грийнпийс " – България и " За Земята ", провокира невиждана гражданска интензивност — в него се включиха близо 100 поданици на общините Бобов дол и Дупница, както и Община Бобов дол.
" Вместо да работим за вероятното бъдеще пред подвластните от въглищата райони, ние би трябвало да се борим с изгарянето на боклуци. Бобов дол, Перник, Стара Загора дълги години са били знак на енергийната самостоятелност на България, а в този момент могат да трансформират източниците и да вкарат сериозен дял на възобновима сила. Отпадъците нямат място в енергийната система като гориво, само че имат съществено влияние върху здравето и живота на живеещите и работещите в централите ", споделя Меглена Антонова от " Грийнпийс " – България.
 Грийнпийс: Топлоелектрическа централа Бобов дол е горил боклуци 10 000 пъти над разрешеното " Грийнпийс ": Топлоелектрическа централа " Бобов дол " е горил боклуци 10 000 пъти над разрешеното
През мандата на Нено Димов като министър Топлоелектрическа централа " Бобовдол " е  получил позволение да гори пробно 500 000 тона боклуци. Макси...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР