Административният съд в Добрич присъди обезщетения на деветима граждани по

...
Административният съд в Добрич присъди обезщетения на деветима граждани по
Коментари Харесай

Съдът реши: НАП да обезщети гражданите за изтичането на данни. До 500 лева на човек плюс лихвите

Административният съд в Добрич присъди компенсации на деветима жители по каузи против Националната организация по приходите (НАП) за изтекли персонални данни от осведомителните масиви на организацията на 15 юли 2019 година, оповестяват от правосъдната институция, представени от " Бургас 24 ".

Съдът е приел за основателни претенциите на жителите като съгласно събраните доказателства е определил друг размер на компенсациите за претърпените неимуществени вреди. Ищците би трябвало да бъдат обезщетени от Национална агенция за приходите с по 100-200 до 300-350 лв. плюс начислените лихви.

Най-голямото обезщетение в размер на 500 лв. получава Х.Т.Х. на съображение Закона за отговорността на страната и общините за вреди. Административният съд е отхвърлил по всички решени до момента каузи сумата до цялостния предявен размер от 1000 лв. в исковите молби.

Претърпените неимуществени вреди от жителите се показват в психическо напрежение, боязън, безпокойствие, терзание, отрицателни прекарвания и страсти вследствие от незаконосъобразното безучастие на ответника, изразяващо се в несъблюдение на отговорностите му по Закона за отбрана на персоналните данни, показват в претекстовете си правосъдни сформира.

Постановените към този момент решения могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.

Общо в Административния съд в Добрич са формирани 14 каузи против Национална агенция за приходите поради приключването на персонални данни, показват от правосъдната институция. Едно дело е изпратено във Върховния административен съд по спор за подсъдност, а други четири са отсрочени за събиране на доказателства.

Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) санкции преди време Националната организация за приходите (НАП) с 5,1 млн. лева поради приключването на персоналните данни на към 6 милиона българи. По закон глобата можеше да доближи до 20 млн. лева, само че КЗЛД счета, че то е задоволително. Миналата година инспекцията сподели, че Национална агенция за приходите не е приложила " подобаващи механически и организационни ограничения ".

Незаконно разкрити и публикувани бяха разнообразни категории персонални данни: имена, ЕГН и адреси на български жители, телефони, електронни адреси и друга информация за контакт, данни от годишни данъчни заявления на физически лица, данни от справките за изплатени приходи на физически лица, данни от осигурителни заявления, данни за здравноосигурителни вноски, данни за издадени актове за административни нарушавания, данни за осъществени заплащания на налози и осигурителни отговорности през " Български пощи ", както и данни за пожелан и възобновен Данък добавена стойност, заплатен в чужбина.

 Неправомерно изтекоха данни на 6 074 140 физически лица - 4 104 786 живи български и непознати жители, и 1 959 598 умряли физически лица.

През юли 2019-та тогавашният финансов министър Владислав Горанов разяснява, че изтеклите данни от Национална агенция за приходите не могат да навредят на българските жители. ЕГН-то, даже да бъде обвързано с името, не допуска опцията да се извърши операция, без да се наруши различен закон, сподели тогава Горанов. 

Никой от виновните лица не подаде оставка поради невиждания теч на данни - нито финансовият министър Владислав Горанов, нито шефката на Национална агенция за приходите Галя Димитрова.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР