Административният съд на Триполи е взел решение за спиране на

...
Административният съд на Триполи е взел решение за спиране на
Коментари Харесай

Либийски съд спря прилагането на меморандума с Турция за съвместни проучвания за природен газ


Административният съд на Триполи е взел решение за прекъсване на използването на противоречивото съглашение за съдействие в областта на въглеводородите, което беше подписано сред държавните управления на Либия и на Турция на 3 октомври 2022 година, заяви СиЕнЕн–Гърция.

Решението на съда се основава на либийското законодателство, което е в действие от 2013 година и съгласно което краткотрайното държавно управление няма право да подписва съглашения, които засягат суверенитета на страната, определянето на граници или употребата на стратегически естествени запаси, с изключение на с решение на Общия народен конгрес.

В обявата се споделя, че съдът, взел решението, е основан точно в зоната под контрола на премиера Абдул Хамид Дбейба, което дава спомагателна алегорична стойност на правосъдното решение.

Междувременно либийската държавна петролна компания е поискала от държавното управление да се намеси, с цел да реализира прекъсване на изследванията за природен газ, които прави Гърция южно от остров Крит. За зоната, с изключение на Гърция, подкрепена от Европейския съюз и от Египет, претендират и Турция и Либия, които разграничиха отчасти изключителните си стопански зони с меморандум още през 2019 година На спогодбите сред Анкара и Триполи се опълчва и основаният в Бенгази либийски парламент.

Двата меморандума сред Турция и Либия изостриха връзките сред Гърция и либийското Правителство на националното единение. Напрежението докара до дипломатически скандал през ноември, когато гръцкият външен министър Никос Дендиас отхвърли да слезе от самолета в Триполи, откакто разбра, че на летището е предстоящ от либийската министърка на външните работи Наджла Мангуш.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР