Административните процедури за работодателите при кандидатстване за разрешение за пребиваване

...
Административните процедури за работодателите при кандидатстване за разрешение за пребиваване
Коментари Харесай

Гьоков: Процедурите за достъп до пазара на труда в България за граждани на трети страни са максимално облекчени


Административните процедури за работодателите при кандидатстване за позволение за престояване и работа в България за жители от страни отвън Европейския съюз са оптимално опростени. Това сподели министърът на труда и обществената политика по време на днешния парламентарен надзор, оповестиха от общественото министерство. 

Той цитира данни на дирекция „ Миграция “ в Министерството на вътрешните работи, съгласно които през 2021 година 2452 жители на трети страни са получи право на дълготрайно престояване и работа у нас. За интервала от 1 януари до 21 март 2022 година техният брой е 854. 

Министър Гьоков показа пред депутатите и данни за сезонните служащи от страни отвън Европейски Съюз. През 2021 година у нас като такива в България са били наети общо 6087 души. От тях 5268 са с записана претовареност до 90 дни, а 819 са получили позволение за работа от 90 дни до 9 месеца. Най-много от сезонните служащи са от Украйна (3890) и Молдова (439). Те работят най-вече в бранш „ Хотелиерство и ресторантьорство “ като камериерки, рецепционисти, сервитьори, бармани, готвачи, кухненски служащи. Местоработата им е в съвсем всички курорти по Черноморието и в планинските курорти Банско, Боровец и Пампорово.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР