Административна реформа, подготвяна в Република Молдова, заплашва да попречи на

...
Административна реформа, подготвяна в Република Молдова, заплашва да попречи на
Коментари Харесай

Наши сънародници от Тараклия до Иван Ченчев: Административна реформа заплашва съхраняването на Тараклийски район като център на българите в Молдова

Административна промяна, подготвяна в Република Молдова, заплашва да попречи на запазването на Тараклия като регион със мощна и многочислена българска общественост, както и на съхраняването на българската еднаквост, просвета и език там.
Тревогата си обявиха ръководителят на Район Тараклия Иван Паслар и Георги Барбаров – ръководител на Българска община в Република Молдова по време на среща със зам.-председателя на ПГ на “БСП за България “ и ръководител на Комисията по просвета и медии Иван Ченчев в Народното събрание през днешния ден.
51 867 души наброява българската общественост в Тараклия. Това е единственият регион в Молдова, където болшинството от популацията е показано от национално болшинство - 66%, и единственият административен регион отвън България, в който българите са болшинство като население.
Стратегическо значение за запазването на българското национално болшинство в Молдова е запазването на Тараклийския регион като независима административна единица, показаха по време на срещата си с Иван Ченчев, Иван Паслар и Георги Барбаров. Подготвяна от държавното управление на Република Молдова административна промяна обаче планува Тараклийския регион да бъде част от Кахулския регион, обитаем най-вече с молдовци. Това ще е сериозен удар върху съхраняването на българската еднаквост, просвета и език там, безапелационни са нашите сънародници.
По думите на Иван Паслар тактиката и планът за административна промяна са създадени без съвещания с българската общественост и без присъединяване на представител на Тараклийски регион.
Нашите сънародници са подготвили законопроект, който да подсигурява опазването на Тараклийски регион при всяка административно-териториална промяна в Молдова. Проектозаконът „ За особения статут на Тараклийския национално-културен регион в Република Молдова “ е внасян на няколко пъти пред молдовските институции – парламент, президент и държавно управление, само че до разглеждане не се стига, макар позитивно мнение на Венецианската комисия по него.
Иван Паслар и Георги Барбаров внесоха писмо до Иван Ченчев, с което насочиха зов към Народното събрание на Република България гласът на българската общественост в Молдова да бъде чут.
“Ще слага въпроса пред Народното събрание и институциите. Нашите сънародници в Тараклия би трябвало да усетят не на думи, а с дейности, че българската страна е зад тила им ”, безапелационен бе Иван Ченчев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР