Административен съд София-град отсъди в полза на правото на пребиваване

...
Административен съд София-град отсъди в полза на правото на пребиваване
Коментари Харесай

Административният съд в София припозна брака на еднополова двойка

Административен съд София-град отсъди в интерес на правото на престояване на съпружеска хомосексуална двойка в България с решение от 29 юни, оповестиха от „ Младежка ЛГБТ Организация Действие “.

Кристина и Мариама, двойка от Австралия и Франция, подписват брак на 1 юни 2016 година във Франция. По-късно същата година Кристина, австралийска гражданка, получава разрешение за престояване в София, България, на съображение на Директива 2004/38/EC по отношение на правото на свободно придвижване и престояване в Европейския съюз. Според Директивата всеки жител на Съюза се употребява от независимост на напредване за фамилията си в страните от Европейски Съюз, даже и неговият брачен партньор да не е жител на страна – членка на Европейския съюз, какъвто е казусът на Кристина. Въпреки това през 2017 година Дирекция „ Миграция “ към Министерство на вътрешните работи отхвърля правото ѝ да обитава в България, основавайки се на това, че еднополовите бракове не са разрешени съгласно Конституцията на България.

„ Щастлива съм да чествам освен своето право да пребивавам в България, само че също и правото за всяка еднополова двойка да употребява правото си на напредване в Европейски Съюз, “ споделя Кристина, откакто схваща за решението на съда.

Съдът приема, че съгласно правото на Европейски Съюз не е разрешено на държава-членка да откаже на жител на трета страна, встъпил в брак с жител на Съюза, право на престояване на територията на тази държава-членка по съображението, че нейното право не планува брака сред лица от еднакъв пол. В решението се споделя още, че „ отводът на органите на държавата-членка да признаят – само за задачите на даването на производно право на престояване на жител на трета страна – брака му с жител на Съюза от същия пол (...) би могъл да попречва упражняването на закрепеното в член 21, параграф 1 от Договор за функционирането на Европейския съюз право на този жител на Съюза да се движи и обитава свободно на територията на държавите-членки. “

„ Решението на Административен съд София-град е в сходство със скорошно решение на Европейския съд по сходно дело в Румъния, случая „ Коман “, в което беше отсъдено, че страните от Европейски Съюз би трябвало да съблюдават правото на престояване на еднополови двойки, сключили законов брак в друга страна, които желаят да живеят дружно на тяхна територия “, споделя Деница Любенова, юрист по отбраната на френско-австралийската двойка. В решението на Европейския съд се споделя, че държавите-членки „ не могат да попречват свободата на престояване на жител на Европейски Съюз с отвод да се даде на еднополовия му сътрудник, жител на страна, която не е член на Европейски Съюз, производното право на престояване на тяхната територия “.

В България еднополовите двойки към момента не могат да подписват брак или да осиновяват деца дружно, а закононарушенията от ненавист по хомофобски и трансфобски подбуди не са включени в Наказателния кодекс. Въпреки това Венета Лимберова, ръководител на „ Младежка ЛГБТ организация Действие “, е обнадеждена: „ Това е доста добра вест за ЛГБТ придвижването, борещо се за законово признание в България. Това присъждане е от изключителна значимост за нас като общественост, тъй като дава вяра на всички еднополови двойки, без значение от поданството им, че техните фамилии ще бъдат припознавани в България. “ Именно заради тази причина Действие поддържа и други стратегически каузи за ЛГБТИ придвижването, като да вземем за пример делото на Лили и Дари, българска двойка дами, търсеща признание на своя брак, подписан във Англия. „ Ние имаме вяра в равенството, за всички “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР