Етиопия има за цел да сложи край на „незаконната администрация“ в спорната територия

...
АДИС АБЕБА (Ройтерс) – Етиопия планира да организира референдум за
Коментари Харесай

АДИС АБЕБА (Ройтерс) – Етиопия планира да организира референдум за определяне на статута на територията, оспорвана от регионите Тиграй и Амхара в страната, каза министърът на отбраната във вторник .

Правителството също обеща да разпусне това, което нарече „незаконна администрация“ в района, управляван от амхарите, потенциално рискувайки допълнителна реакция от страна на бивши съюзници в гражданската война в страната през 2020-2022 г.

Коментарите на министъра на отбраната Ейбрахам Белай са най-ясните досега на правителството относно плановете му за спорната територия, плодородни земеделски земи, официално известни като Западен Тиграй, където се водят едни от най-интензивните битки по време на войната.

Забележките вероятно ще подхранят оплакванията на Амхара, че федералните власти са обърнали гръб на Амхара, чиито сили превзеха земите, докато осигуряваха военна подкрепа на Етиопските национални отбранителни сили (ENDF) срещу бунтовническите сили на Тиграян.

Тези оплаквания са в основата на битките, които избухнаха в края на миналия месец между етиопските военни и местните милиции в Амхара и накараха правителството да обяви извънредно положение.

Авраам, който е от Тиграй, но остана верен на федералното правителство по време на гражданската война, написа на страницата си във Facebook, че се полагат усилия да се позволи на хората от тези райони, които са били разселени от конфликта, да се върнат у дома.

Повечето от тези, които са избягали от спорната зона, се идентифицират като тиграян , докато територията в момента се управлява от сили и администратори на Амхара.

„В тези области, където е създадена незаконна администрация, тя ще бъде разпусната“, каза Ейбрахам. „ENDF ще гарантира, че няма други въоръжени сили освен федералните сили за сигурност.“

Той каза, че статутът на земите ще бъде решен чрез референдум, „когато нашите хора са готови и без никакъв натиск от страна който и да е".

Националистите от Амхара се противопоставиха на идеята за референдум, наричайки го неправилен начин за определяне на статута на територия, върху която според тях имат ясно историческо право.

Тиграян властите отхвърлят претенциите на Амхара за земята. Федералната конституция, която беше изготвена от бивша федерална администрация, ръководена от Tigrayan през 1995 г., признава земите като принадлежащи на Tigray.

Говорител на регионалното правителство на Amhara не отговори на искане за коментар относно коментарите на Abraham .

Десетки хиляди хора бяха убити във войната на Тигра, която приключи с мирно споразумение между правителството и лидерите на Тигра миналия ноември.

Националистите от Амхара се оплакаха, че не са включени в преговорите и се почувствах предаден от уговорката на сделката статутът на спорните земи да бъде решен в съответствие с конституцията от 1995 г.

(Репортаж от Dawit Endeshaw; сценарий от Hereward Holland; редактиране от Aaron Ross и Giles Elgood )

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР