Аделина Радева очарова още с първата си изложба, която откри

...
Аделина Радева очарова още с първата си изложба, която откри
Коментари Харесай

Аделина Радева не само рисува, може и да изработва бижута

Аделина Радева очарова още с първата си галерия, която откри в Палавеевата къща в Копривщица. Рисуването не е единственият гений на журналистката на Българска национална телевизия. Тя умее и да създава бижута, освен това професионално. И двете си занимания Аделина усъвършенства много дълго време. Първо се увлича по бижутерството и с цел да изучи занаята, журналистката дори посещаваше курсове. Преди време направи и галерия в арт център в столицата. Днес Аделина е загърбила пристрастеността си към изработването на украшения, поради рисуването.
„ Рисуването измести бижутата, тъй като това са разнообразни неща, които вършим с ръце ”, показа Аделина Радева тези дни. Освен това психическата настройка е друга, когато е пред бялото платно с четка в ръка. Тя към момента доста обича бижутата, само че в този момент просто няма време за тях.

Аделина, която и преди години е посягала към четката, се върна трайно към това си занимание преди 2 години, откакто се раздели с Нова тв, в чийто ефир водеше в тандем с Виктор Николаев утринния блок „ Здравей, България ”. Тогава, измежду аргументите за решението си, Аделина посочи желанието да промени метода си на живот. С напредването на годините човек обръща повече внимание на свободното време, на пълноценното другарство, прави оценка ги и по тази причина постоянно биват желани даже пред по-високата заплата. Така станало и при Аделина, за чието заплащане в Нова тв се носеха митове. Тя се върна в Българска национална телевизия – малкия екран, която й е на сърце. Покрай професионалната смяна, тя имаше повече време за приятелите и фамилията си, както и за себе си. Започна да запълва тези мечтани свободни моменти с изобразяване. Преди време тя показа и желанието да посещава уроци по изобразително изкуство.

Тъкмо с нуждата от персонално време, в което да сбъдваш фантазиите си, е обвързвано името на първата й галерия. „ Неизпратени писма ”, тъй като в тях са нещата, които човек не смее да направи. Но тези писма въпреки всичко в един миг ще бъдат прочетени и той ще разбере, че желанията не търпят отсрочване. „ Целта на изложбата не е да ме показа като художник, а да показа желанието на човек да отваря пространства в персоналното си време, което мисля, че ни липсва ”, показа Аделина тези дни. Посланието, което тя желае да насочи с картините си, е да вдъхне храброст на всеки да направи това, което желае.

При медийните си изяви, свързани с изложбата, журналистката не скри вълнението си, тъй като става дума за нещо, за което не разчита на дългогодишния си опит, и е напълно друго от това, което е привикнала да прави. Дори изпитвала известно стеснение, тъй като не се усеща художник. И въпреки всичко още преди да открие изложбата си, геният на Аделина е приет от доста другари, които към този момент имат нейни картини в домовете си. През годините тя ги е изненадвала прелестно като им е подарявала свои платна. Раздала е повече от 20 картини, колкото събра в изложбата си „ Неизпратени писма ”. Тв водещата е подарявала на приятелки и доста от бижутата, които е изработвала.

Тя от дълго време се занимава с направата на украшения. Приема това си занимание като терапия, тъй като работейки върху следващото украшение, се изключва за околния свят. Тъкмо по този начин й работи и рисуването, на което се отдаде в последните две години. Отърсва се професионалните задължения в малкия екран и твори, което за нея е независимост. Защото с отминаването на времето, споделяла е Аделина, идва миг, в който осъзнаваш, че от живота ти отсъства лекотата, това забавление, което си спомняме и сме носталгични към него. На нея й се прищяло да се върне към тези чувства, да почувства тази независимост, което станало посредством рисуването.

Не се знае дали журналистката е осъществила желанието си да върви на уроци по изобразително изкуство, само че пък е споделяла, че е усъвършенствала уменията си на бижутер с разнообразни курсове. Аделина Радева посещавала занятията месеци наре д, с цел да се научи да работи с разнообразни техники. Днес тя умее да създава бижута с телчета, като за задачата употребява най-различни клещи – за притискане, рязане, извиване. Може да прави украшения с низане. Най-трудната техника, която е усвоила, е изработването на бижута на особено малко „ индийско станче ”, както го е описвала. На него се тъче и се основават огромни плетени гривни или пък кръгли гердани. Тази техника изисква време и самообладание. Сложна е и много пипкава, тъй като се употребяват дребни мъниста. Аделина не се задоволила с нея. Перфекционизмът я отвел дори при професионални бижутери, които я научили на металолеене. Така че журналистката може и да топи сребро с горелка, да отлива, след това да минава с вал.

Страстта й към бижутерството продължи много време , до момента в който тази към рисуването не я измести. Използва пастели и акрилни бои, а картините, които събра в галерия, е рисувала сред новинарските излъчвания, в изборните студиа, президентските диспути, в стаята си, в Резово, където обича да върви, в Пловдив и в Бургас, където се усеща добре. „ Най-вече когато имам опция, тъй като би трябвало да си извадя боите, да помисля, да се съсредоточвам, а това е огромен разкош за метода ми на живот ”, показа Аделина Радева неотдавна. Затова и моментите, в които има опцията да рисува, дефинира като подарък за самата нея, тъй като тогава се усеща спокойна и щастлива.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР