ад 60 души са задържани при сблъсъците между протестиращи и

...
ад 60 души са задържани при сблъсъците между протестиращи и
Коментари Харесай

СДВР: Над 60 арестувани, над 100 полицаи са пострадали

ад 60 души са арестувани при конфликтите сред протестиращи и полицията, оповестиха на брифинг тази нощ зам.-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Антон Златанов.

"Сутринта бяха арестувани към 35 индивида, от вечерното мероприятие продължаваме със задържане на лица, които са в нетрезво положение и под въздействието на всевъзможни субстанции, такива са над 60 ", сподели той.

"Само сутринта са потърпевши над 100 служители на реда, 15 от тях са отишли в болница. Огромна част от сътрудниците и колежките си оказват помощ сами ", добави Златанов.

Случилото се през миналия ден Златанов дефинира като "дълъг маратон от всеобщи вълнения ".

"Тактиката на полицията беше ориентирана напълно към щадене на живота и здравето на протестиращите с риск на живота и здравето на служителите на реда ", означи Златанов.

"Има потърпевши и от протестиращите, и от служителите на реда, само че, когато се приканва за нарушение на публичния ред и за ескалация на напрежението, каквито и ограничения да предприемем, се стига до ранени хора ", сподели той.

Според него нападателните лица в митинга са били няколкостотин.

"Тук към нас има чукове, железни пръти, констатирахме, че се вадят и част от палатките на палатковия лагер ", сподели Златанов.

"Имаше над 100 бомби, едните бяха пиротехнически произведения, сигнални ракети, изстрелвани непосредствено против нас, имаше пиротехнически произведения - огромни пиратки, само че най-опасното е самоделни взривни устройства - едно такова беше хвърлено през строшен прозорец на полицейски микробус и се взриви вътре ", добави заместник-директорът на Столична дирекция на вътрешните работи.

"Използваха това, че има огромен брой спокойно протестиращи жители, опорочиха мирния митинг и полицията беше сложена в положение да търпи часове да раняват нашите чиновници ", разяснява Златанов.

"Част от бомбите, стъклените бутилки, павета бяха хвърляни от задните редици и попадаха в първите редици на протестиращите, уточни той. За страдание, огромна част от спокойно протестиращите се увлякоха по дейностите на нападателните групи ", разяснява Златанов.

Той напомни, че полицията е призовала да се приключи нарушаването на публичния ред.

" След като това провокира единствено нова експанзия, предприехме тактически полицейски дейности по разединение и изтласкване, като сме употребявали вечерта само телата си, каски и щитове, изясни той. Множеството беше разграничено на три групи, тъй че да локализираме най-агресивните и считам, че задачата беше изпълнена сполучливо ", сподели още Златанов.

"Не одобряваме опитите за опълчване на българския народ против българската полиция ", сподели още заместник-директорът на Столична дирекция на вътрешните работи.



"Като българин и като вицепремиер по сигурността, стоя твърдо зад дейностите на българската полиция във връзка с ограниченията за озаптяване на провокаторите ", разяснява във Facebook Красимир Каракачанов.

По думите му, през целия ден сме станали очевидци на проведени, преднамерени и с нищо непредизвикани офанзиви към полицията. Целта, съгласно Каракачанов, е била да се стигне до кръв и жертви.

"Тази вечер полицията, без да провокира с нещо, беше още веднъж атакувана с бомби, ракети, павета и бордюри. С една ясна цел - окървавяване на митингите ", показва Каракачанов. Той приканва политиците "да спрат да си вършат евтини политически сметки за власт ". "На българската нация е нужна не кръв, а разговор ", прибавя той.

"Призовавам българския министър председател да застане зад дейностите на полицията и да разпореди нужните законови ограничения да възвърне реда в страната. Призовавам българския президент, в случай че не като президент, то най-малко като български офицер, да отбрани полицията, която е подложена на невиждан гнет, от страна на платени групи от хора, които нямат нищо общо с митингите на естествените български жители ", декларира Каракачанов и приканва тях и политическите водачи да не не помнят, че партиите са част от историята на страната, а България е безконечна.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР