actualno.com Лош мениджмънт или неглижиране от страна на здравните власти доведоха

...
actualno.com
Лош мениджмънт или неглижиране от страна на здравните власти доведоха
Коментари Харесай

Престъпници! Вижте трагедията на болницата, която можеше да спаси хиляди българи точно сега!

 actualno.com Лош мениджмънт или неглижиране от страна на здравните управляващи доведоха до банкрута на най-голямата за времето си белодробна болница на Балканите? От години стои тя празна и призрачна посред чистия старопланински въздух.

" Изключително привързан съм към тази болница, тъй като за интервала от 2000 година до 2011 година съм имал опцията да работя косвено или индиректно с нея, без да знам, че в идващите години ориста ще ме води като зам.-кмет в община Мъглиж. В болничното заведение за интензивно лекуване на пулмологични болести ние лекувахме бронхообструктивни болести, т.е. бронхиална астма, белодробна туберкулоза и други ", каза зам.-кметът на община Мъглиж доктор Душо Гавазов. 

След тримесечно интензивно лекуване на белодробната туберкулоза болните бяха изпращани за в Специализираната болница за долекуване на пневмофтизиатрични болести в село Радунци.

" В този интервал - сред 2000 година и 2011 година, тази болница беше с извънредно положителни индикатори. Проучванията за болничното заведение са почнали още при бащата на Цар Борис. Имало е предварителни изследвания за търсене на сходен тип санаториум, само че нещата стават факт едвам през 1935 година, когато Цар Борис разпорежда на министри да намерят място за лечение на белодробни болести - такива, които протичат със зной ", допълни доктор Гавазов пред.

Той напомни, че един от главните признаци, който е част от Ковид-19, е точно задухът.

" Мястото не е определено инцидентно. В продължение на 20 месеца се изследва и медицинските екипи на Цар Борис се стопират на село Радунци, тъй като е високопланинско, което е на община Мъглиж. Самото строителство стартира през 1939 година, само че защото стартира Втората Световна война - отлагат ремонтните действия ", добави още зам.-кметът. И по този начин санаториумът се открива през 1955 година

" През всичките тези години болничното заведение е имала безусловно цялата материално-техническа база да обслужва заболели с белодробни болести, тъй като там имаше съвременен рентгенологичен уред. Функционираше клинична лаборатория. Последният ден, в който е работила болничното заведение, е 23 юли 2015 година ", сподели още доктор Гавазов.

Той акцентира, че болничното заведение не е общинска благосъстоятелност, а държавна и от 2-3 години защита няма.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР