Абсолютно същата позиция и статут като българския език има и

...
Абсолютно същата позиция и статут като българския език има и
Коментари Харесай

Македонският външен министър пак се заяде за езика

Абсолютно същата позиция и статут като българския език има и македонският в контракта ни за другарство и добросъседство, съобщи външният министър на Северна Македония Никола Димитров в изявление за " ТВ 24 Вести ".

Според Димитров въпросът за езика е към този момент затворен, освен за Северна Македония, само че и за света, и ще бъде мъчно да изградим непосредственост и другарство, " в случай че имаме предизвикателство от съседа ни по този вид въпроси. "

" Клаузата за езиците гласи, че това съглашение е написано на македонски език в сходство с Конституцията на тогавашната Република Македония и на български език в сходство с Конституцията на Република България. Тази дефиниция важи единствено за двустранните връзки ", съобщи Димитров.

Той е на мнение, че към този момент нито една страна няма правно съображение " да ни споделя нещо във връзка с нашето име и на македонския език ".

Външният министър на Северна Македония счита още, че в признатата от България, с резолюция на Народното събрание, позиция от октомври 2019 година има доста въпроси, които излизат отвън, а постоянно и опонират на наредбите на Договора за добросъседство.

" Мисля, че в случай че успеем да се върнем на позитивния път, този въпрос би трябвало да бъде преодолян. Това е извънредно непроизводителен проблем. За нас това е безусловно обидно и мисля, че опитът за отваряне на затворен въпрос не може да успее през 2020 година в Европа и в това време не е в сходство с европейските полезности ", съобщи Димитров.

Между съседите, акцентира той, би трябвало да има разговор. Диалогът постоянно е причина за решение на проблеми. Нашата задача като външни министри е да работим за връщането на двустранните връзки в положителен коловоз, сподели Димитров, който разкри, че скоро е водил диалог по казуса с нашия външен министър Екатерина Захариева, като двамата са показали позиции на своите страни по тематиката.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР