Абдел Хамид Дбейба, 61-годишен инженер и богат бизнесмен, бе назначен

...
Абдел Хамид Дбейба, 61-годишен инженер и богат бизнесмен, бе назначен
Коментари Харесай

Абдел Хамид Дбейба - богатият бизнесмен, назначен за премиер на Либия

Абдел Хамид Дбейба, 61-годишен инженер и богат предприемач, бе назначен в петък за краткотраен министър председател на Либия*. Известен като политик, непосредствен до Турция и ислямисткото съдружие " Мюсюлмански братя ", се чака да поведе страната си към изборите, които са в края на годината.

Дбейба е роден през 1959 година в западния град Мисрата - пристанище на 200 километра източно от Триполи, исторически кръстопът, където се събират комерсиалните пътища през Сахара и маршрутите на морската търговия в Средиземно море.

През ръководството на диктатора Муамар Кадафи, свален с национално въстание през 2011 година след 42 години на власт, третият по величина либийски град изживява индустриален и стопански взрив, от който печелят доста видни локални семейства, в това число фамилията на новия министър председател.

Женен и татко на шест деца, Дбейба има магистърска степен по обмисляне и строителство от Университета на Торонто, Канада.

Назначаването му за краткотраен министър председател беше изненадващо.

Той е заемал редица значими длъжности при режима на Кадафи, бил е измежду най-доверените лица на някогашния деспот.

Управлявал е да вземем за пример Либийската компания за вложения и развиване (Lidco) - огромно държавно сдружение. Там е направлявал по-специално строителни планове, в това число за създаване на близо хиляда жилища в Сирт - родното място на Кадафи, и на административен комплекс в провинция Джуфра.

Натрупал е благосъстояние точно в строителния бранш, нареждайки се измежду най-преуспелите предприемачи в Мисрата, незабавно след братовчед си Али Дбейба. Двамата са били разследвани за злоупотреби в Либия и други страни.

Али Дбейба бе един от 75-те участници във Форума за либийски политически разговор (процес, стартиран от Организация на обединените нации през ноември в Тунис), който избра в петък новата краткотрайна изпълнителна власт в лицето на четирима ръководители: министър-председател и тричленен Президентски съвет.

Абдел Хамид Дбейба е оглавявал и планове на различен либийски капиталов колос - Организацията за развиване на административните центрове (ODAC), натоварена да модернизира инфраструктурата в Либия под управлението на Али Дбейба от 1989 до 2011 година

Смятан за политик, непосредствен до Анкара (която има стопански ползи в Мисрата) и до " Мюсюлмански братя ", той управлява холдинг с филиали по целия свят, в това число в Турция.

Влизане в политиката

След революцията от 2011 година Дбейба основава партията " Либия ал Мостакбал ", навлизайки страхливо в политиката.

Програмата, показана от него, наподобява амбициозна за едвам десетмесечния интервал на преход, който се чака да измъкне страната от десетгодишния безпорядък и да я насочи към парламентарни и президентски избори през декември.

" Ще използваме образованието и образованието като път, водещ към непоклатимост. Ще работим за това органите за сигурност да бъдат професионални, а оръжията - под монопола на страната. Ще бъде неразрешено носенето на оръжие отвън държавните институции ", съобщи той в сряда по видеоконферентна връзка пред Форума, заседаващ в Женева.

Той счита да сътвори министерство на националното помиряване, да понижи разликата в заплатите на държавните чиновници, да раздели територията на зони за сигурност и да реши " най-вече за шест месеца " казуса с продължителните прекъсвания на тока, който от години изтезава сънародниците му.

Обещава също да върне огромните задгранични вложители, напуснали страната след 2011 година, а за младите да сътвори работни места, които да не са " безусловно в армията или полицията ".

" Успее ли да реализира за 10 месеца всичко това, обзалагам се, че ще се задържи и за повече от 10 месеца ", иронизира в Туитър интернет консуматор от Либия.

Превод Българска телеграфна агенция

*Междулибийският политически разговор завърши на 5 февруари с избирането на краткотраен министър председател и на тричленен краткотраен Президентски съвет на Либия - б.ред.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР