А1 продължава да развива портфолиото си от услуги в сферата

...
А1 продължава да развива портфолиото си от услуги в сферата
Коментари Харесай

Решение на А1 помага за контрола на качеството на въздуха

А1 продължава да развива портфолиото си от услуги в областта на „ Интернета на нещата “ и да дава решения на действителните проблеми на обществените институции, бизнеса и потребителите. Високотехнологичната услуга на А1 за надзор на качеството на въздуха в действително време е ориентирана да поддържа общини и индустриални организации в битката за по-чист въздух. Тя е основана на софтуерния стандарт Narrowband-IoT (NB-IoT), който разрешава голям брой умни устройства да споделят между тях в действително време.

Услугата на А1 за мониторинг на качеството на атмосферния въздух става все по-актуална със старта на отоплителния сезон у нас, когато в атмосферата се отделят спомагателни замърсители. Качеството на въздуха продължава да е най-голямата екологична опасност за здравето в Европа, съгласно (ЕАОС). Данните в него демонстрират, че в границите на Европейски Съюз всяка година има над 400 000 случая на преждевременна гибел заради замърсяване на въздуха.

Платформата дава облачно софтуерно решение, което автоматизирано събира сензорните данни, предадени в действително време, и обезпечава визуализация с графични и цифрови изгледи на измерените стойности за всеки тип газ и частици за избран интервал. За облекчение на представителите на общините визуализацията е цветно кодирана, с цел да разреши на потребителите бързо да схванат настоящото положение на другите параметри за качеството на въздуха и общата настояща стойност на показателя за качеството на въздуха (AQI) в течение на деня. Историята на данните се съхранява и може да се употребява за генериране на разбори. Освен това, местоположението на станцията за мониторинг на качеството на въздуха може да се види посредством Гугъл Maps. Визуализацията е налична и в придвижване - посредством web приложение или мобилно приложение (IOS / Android). Платформата обезпечава лесна конфигурация и благоприятни условия за индивидуализация на аларми.

По този метод услугата на А1 предава смесен разбор за качеството на въздуха в другите елементи на града, където е внедрена. Тя мери главните параметри, които образуват показателя за качество на въздуха, дефиниран от Европейската организация за околна среда (ЕАОС) и Американската организация за запазване на околната среда (ААООС). Важно преимущество на системата е, че тя може да оперира самостоятелно, без да бъде обвързвана към електропреносната мрежа, като в същото време е модулна, лесна за апаратура, поддръжка и обслужване. Цялостното решение включва мрежа от станции, ситуирана в голям брой точки в града, която предава данни в действително време, които са нужни за възстановяване на качеството на въздуха. Решението устоя на всевъзможни метеорологични условия.

Така системата разрешава на представителите на общините да вземат бързи и ефикасни решения посредством непрестанен мониторинг на въздуха за замърсяване, прахови частици и нездравословни излъчвания. Станциите, включени в системата, могат да наблюдават параметри като азотен диоксид (NO2), въглероден окис (CO), серен диоксид (SO2), озон (O3), фини прахови частици. Същевременно апаратурата обезпечава премерване на температура, мокрота и налягането на атмосферния въздух.

Решението е част от портфолиото от софтуерни решения на А1 в областта на „ Интернета на нещата “, като интелигентното видеонаблюдение, мониторинг на потреблението на минерална вода, мониторинг на потреблението на вода в индустриални мащаби, ръководство на боклуци, интелигентно осветяване и мъдро паркиране. При тях А1 залага на софтуерния стандарт Narrowband-IoT (NB-IoT) поради множеството му преимущества - по-добро покритие, по-дълъг живот на батериите (до 5 години), усъвършенстван транспорт на данни и висока сигурност на връзката. За разлика от другите стандарти за създаване на мрежи от вида „ Интернет на нещата “ (IoT) като LoRA, употребяваният от А1 стандарт NB-IoT разрешава създаване на мрежа от огромен брой смарт устройства, които обменят информация между тях в действително време.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР