А1 продължава да бележи ръст във финансовите си показатели и

...
А1 продължава да бележи ръст във финансовите си показатели и
Коментари Харесай

А1 отчита стабилен ръст на всички основни показатели през втората четвърт на 2019 г.

А1 продължава да бележи растеж във финансовите си индикатори и през второто тримесечие на 2019 година, като резервира позитивната наклонност от последните три години. Приходите от мобилни и закрепени услуги се усилват със 7,5% до 93,4 млн. евро по отношение на същия интервал за 2018 година, а общите доходи порастват с 4% и доближават 115,4 млн. евро. Печалбата преди налози, такси, лихви и обезценка (EBITDA) възлиза на 45,1 млн. евро, регистрирайки растеж от 9,3% на годишна база.
Ръстът на приходите от услуги се дължи главно на закрепения бизнес, който пораства с 14,4% до 28,9 млн. евро. Основните аргументи за това са огромният брой ICT планове за бизнес клиенти, откриването на нов високотехнологичен дейта център на A1 в София и осъществените IoT планове в български общини и огромни компании. А1 продължава да генерира високи доходи и от нарасналото качество на телевизионното наличие и от каналите MAX Sport.
В резултат на тези старания междинният доход от закрепена линия (ARPL) продължава да бележи растеж на годишна база – с 5,6% до 13,2 евро, а броят на клиентите на закрепени услуги се усилва с 2,5% до 1,040,500 евро.
Мобилният бизнес също резервира позитивния тренд с растеж от 4,6% до 64,5 млн. евро с помощта на нараствания брой на бизнес клиентите и нарасналите старания за опазване на клиенти на частния сегмент посредством специфични пакетни предложения. Стабилните резултати на мобилните услуги в бизнеса и при крайните клиенти резултира в растеж на междинния доход от клиент (ARPU) от 8,2% до 5,6 евро.
През първата половина на 2019 година приходите от услуги нарастват със 7% до 182,9 млн. евро с помощта на растежа на закрепените услуги и на мобилните услуги. Добрите резултати, които закрепените услуги регистрират от началото на годината, са в следствие от персонализираните корпоративни решения и спомагателното извънредно спортно наличие, което А1 предлага. За същия интервал мобилните услуги на компанията регистрират положителни резултати и в двата сегмента – корпоративни и частни клиенти – следвайки позитивна наклонност при междинния доход от клиент.
Разходите на компанията през първото полугодие на 2019 година понижават в резултат на понижените разноски за съоръжение, устройства и реклама, които съумяват да компенсират нарасналите вложения в личен състав и телевизионно наличие. Вследствие на тези фактори А1 отбелязва стабилен растеж на облагата преди налози, такси, лихви и обезценка EBITDA от 13.3% до 87,9 млн. евро за първите шест месеца на годината.
А1 , част от A1 Group, е водещ снабдител на цифрови услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията дава мобилни и закрепени услуги, високоскоростен интернет, цифрова и сателитна телевизия, в това число четири лични спортни канала – MAX Sport 1, MAX Sport 2, MAX Sport 3 и MAX Sport 4, платежни услуги, лична платформа за музикален стрийминг, cloud и IoT решения на 5 милиона клиенти. През 2018 година A1 България регистрира доходи от 446,2 милиона евро, а сравнимата EBITDA e 138 милиона евро.
A1 Group е водещ телекомуникационен снабдител в Централна и Източна Европа с повече от 24 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем страни: Австрия (А1), България (A1 Bulgaria), Беларус (velcom), Хърватия (A1 Croatia), Словения (A1 Slovenia), Сърбия (Vip mobile) и Македония (one.Vip). Приходите на A1 Group за 2018 година са 4,47 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,38 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в региона на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със постоянен акционер в лицето на América Móvil – третият по величина снабдител на мобилни услуги в света.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР