A sunset is seen through a wind farm near Puck,

...
A sunset is seen through a wind farm near Puck,
Коментари Харесай

Интернет на нещата могат да премахнат използването на батериите

A sunset is seen through a wind farm near Puck, northern Poland, July 22, 2015. REUTERS/Kacper Pempel

© Kacper Pempel Интернет на нещата дава обещание на фирмите метод да следят скъпото си съоръжение и машини. Но когато са ситуирани в отдалечени или враждебни места, това се трансформира в предизвикателство. Как можете непрестанно да захранвате датчиците, които ръководят значими данни за положението и работата на съоръжение, в изолирани фабрики, които са отвън електропреносната мрежа?

Батериите постоянно са отговор, несъмнено, само че при промяната им постоянно има логистични проблеми, изключително в обекти като отдалечени вятърни електрически централи или в метеорологични станции, където задачата ще бъде сложна, скъпа и евентуално рискова, написа Financial Times.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Алтернативата на батериите

Джери Луо от университета Cranfield в Обединеното кралство е измежду учените и инженерите, които считат, че отговорът се крие в енергийния рандеман - потреблението на дребни количества локална сила, която другояче би била изгубена. Чрез потребление на фотоволтаични системи за генериране на сила от светлина, пиезоелектрическа сила от трептения и термоелектрическа сила от топлота, разноските и рискът за зареждането на отдалечени и изолирани предприятия ще бъдат минимизирани.

Специален проблем за отдалечените вятърни турбини, споделя Луо, е ерозията към тяхната основа. " Ако не обърнем внимание на такива проблеми, които могат да доведат до съществени вреди и даже до колапс ", споделя той.

Имайки това поради, той и неговият екип са изследвали събирането на пиезоелектрическа сила, с цел да преобразуват в електричество вибрациите, които се появяват рутинно в структурата на вятърната турбина. Това обезпечава задоволително надеждно зареждане на датчиците, които откриват и следят ерозията и други повреди.

Новата технология

Новата технология има капацитет освен на отдалечени места. Батериите са неуместни за потребление на всяко място, където има висока централизация на датчици - да вземем за пример интелигентни офис здания, твърди Рич Капуста, основен маркетинг шеф на Alta Devices. Компанията, основана в Силициева котловина, е създала технология за събиране на слънчева сила, учредена на материал, наименуван галиев арсенид, който съгласно него е по-ефективен, лек и еластичен от стандартната фотоволтаична технология.

Соларните кафези на компанията са употребявани в последно време за зареждане на дребни, евтини спътници, съдържащи електромагнитни, радиационни и инерционни датчици за теоретичен разбор на атмосферата от американски гимназисти и студенти. Но технологията, споделя Капуста, може също толкоз елементарно да зарежда датчиците на земята.

Какво следва?

В дълготраен проект батериите няма да бъдат в положение да отговорят на търсенето, основано от разширението на приложенията на интернет на нещата, споделя Джеймс Майърс, шеф на английска компания за произвеждане на чипове Arm.

Компанията пресмята, че зареждането на 1 звук безжични сензорни мрежи, в които всеки датчик употребява дребна литиева клетка, ще изисква почти 109 000 тона литий. Събирането на сила (тн технология Energy harvesting) е просто нужда, в случай че би трябвало да се зарежда огромна част от устройствата за интернет на нещата ", споделя той.

Проблемите

Съществуващите енергийни технологии към момента се сблъскват с ограничавания, които попречват необятната им приложимост.

Луо допуска, че енергийните потребности на датчиците би трябвало да бъдат понижени, в случай че технологията Energy harvesting отговори на търсенето. " Има спор на ползи сред методите за събиране на сила и приложения на интернет на нещата ", споделя той. И предизвестява, че " наличните източници на екологична сила са лимитирани, а успеваемостта на превръщане на сила не може да надвишава законите на физиката. Има ограничаване за силата, която можем да съберем ".

Необходим е компромис сред количеството на добитата сила и количеството данни, изисквано от бързото създаване на приложения на интернет на нещата, споделя той.

Бенджамин Майер, шеф на английската ARM Architecture, е оптимист, че може да се направи повече, с цел да се преодолее тази бездна: " Със сигурност има алтернатива да премахнете батериите и концепцията за премахването им набира известност. Това обаче към момента не е допустимо, само че пък е посоката, в която вървим.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР