А една котка няма как да застраши политическата ми кариера,

...
А една котка няма как да застраши политическата ми кариера,
Коментари Харесай

Къща между Затвора и свободата, каквато ще има Бургас, ще намали броя на връщащите се обратно зад решетките

А една котка няма по какъв начин да заплаши политическата ми кариера, споделя министърът в следващ отговор на резонния въпрос: " Как се чувствате след големия скандал с котката на певицата Мая Нешкова? "

Първа копка на по норвежки модел направи през днешния ден служебният министър на правораздаването Крум Зарков. Какви са задачите на бъдещата облага, какви нарушители ще изтърпяват санкции в него и за какъв интервал, подготвен ли е Зарков да продължи да е министър в нов длъжностен кабинет и какво в действителност се е случило с котката на Мая Нешкова, четете в изявление по-долу:

- Г-н Зарков, с какви средстава се строи новото затворническо общежитие в Бургас?

- Сградата ще бъде издигната напълно по план на стратегия " Правосъдие " с финансовата поддръжка на Норвежкия финансов механизъм, в размер на към 1.4 млн. лева, няма да са за сметка на българския поданик. След към 400 дни за пръв път в България ще се осъществя нов модел на работа с хората, изтърпяващи присъди за закононарушения.

- Какво съставлява планът, какво е така наречен „ Халф уей Хаус ” (Half-way House)?

- Буквалното значение е „ Къща на средата на пътя ”. Идеята е, че това е място, което се намира посредата - сред пандиза и свободата. В нея би трябвало да се подсигурява, че пътят пред пандизчиите е еднопосочен – че няма тези, които излязат, да се върнат назад. Това е значимо не поради пандизчиите и не поради хората, работещи с тях, а за хората отвън пандиза, които могат да станат жертва на закононарушения. Искаме да понижим степента на рецидив. Всеки ден следим и четем по медиите за закононарушения, през вчерашния ден в Бургас имаше ужасяващ случай с караме с гневна скорост. Нашата задача е това да се случва все по-малко и планове като този способстват за това.

- Какви пандизчии ще има в новото общежитие?

- Няма съответен профил. Идеята е постройката да се употребява в случаи, когато е нужно индивидът да се приспособява към света преди да излезе от пандиза. Има хора, които са  дълги години зад решетките и за тях излизането на независимост е безспорен потрес. Целим да минимизираме това. Но в общежитието ще има хора, без значение от дължината на изтърпяване на присъдата. Имаме случаи, когато хора, излезли от пандиза, сами се връщат зад решетките, тъй като считат, че вън се усещат по-застрашени, в сравнение с вътре. И когато това възприятие надделее при тях, те прибягват към престъплност.

- Успяхте ли да намерите общ език с надзирателите за премахването на 24-часовите наряди и за какво на някои места има разлика в почивките – дневна и нощна?

- Ние не сме губили общ език с надзирателите, че да го намираме отначало. Тази промяна се реализира и към този момент всички работят на 12 часа. Подходили сме самостоятелно – място по място, тъй че промените да бъдат допустимо най-оптимизирани от позиция както на работата, по този начин и на живота на чиновниците. Но най-важното е, че тази промяна, отлагана с години, към този момент е реалност и употребявам случая да благодаря на всички, които демонстрираха схващане по отношение на нея. Сигурен съм, че в идващите няколко месеца ще се потвърди, че тя е доста ефикасна както за самите надзиратели, по този начин и за цялата система. Ще има и значимото финансово измерение, което ще спомогне на процеса. Хората са най-важното нещо. Сградите ги строим, само че в случай че няма стимулирани и удовлетворени от специалността хора, работата няма да върви.

- Предвиждат ли се бонуси за чиновниците?

- Публикувахме и към този момент влезе в действие наредбата за в допълнение заплащане при реализирани резултати. Това е нещо, което хората, работещи в системата, чакаха прекомерно дълго време. Досега те получаваха
бонуси, единствено в случай че има нещо спестено. Сега, при реализирани резултати, тези средства са нормативно обезпечени и за това работим.

- Говори се за това, че третият мандат няма да бъде връчен на Българска социалистическа партия, а на Демократична България. Трябваше ли, съгласно вас, мандатът въпреки всичко да бъде даден на Българска социалистическа партия?

-Не съм акредитиран да приказвам по тази тематика, която е напълно в пълномощията на президента на републиката и той в конституционно избраните периоди ще вземе своето решение.

-Виждате ли се още веднъж като длъжностен министър на правораздаването? Шансовете да се сформира държавно управление наподобяват доста дребни.

- Това също не бих могъл да разясня, защото във въпроса ви има най-малко две „ в случай че ” – в случай че ще има изключителни избори и в случай че ме поканят да съм министър. Мисля, че е рано да се разяснява.

- От чисто правна позиция такова нещо като „ механически кабинет ”?

- Блазня се да ви отговоря. Вижте, зад всеки един кабинет би трябвало да има ясно болшинство. Оттам нататък неговият профил може да варира надлежно поради поставените задания и поради хората, които вземат участие. Но първичното изискване е да има ясно разпознато политическо болшинство, което да поддържа евентуалния кабинет.

- Няма по какъв начин да не ви попитаме и от Бургас за абсурда с. Чувствате ли, че това може да заплаши политическата ви кариера?

- Не, не усещам, че е застрашена. Всъщност не усещам нищо по този въпрос.

*Използвани са въпроси и на други медии

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР