99-годишната транспортна компания Yellow се затваря, оставяйки 30 000 без работа

...
Yellow Corp., 99-годишна транспортна компания, която някога е била доминиращ
Коментари Харесай

Yellow Corp., 99-годишна транспортна компания, която някога е била доминиращ играч в своята област, спря дейността си в неделя и ще съкрати всичките си 30 000 работници.

Синдикалната компания води битка със синдиката Teamsters, който представлява около 22 000 шофьори и докери в компанията. Само преди седмица профсъюзът отмени заплаха от стачка, която беше предизвикана от това, че компанията не успя да направи вноски в своите пенсионни и здравноосигурителни планове. Синдикатът предостави на компанията допълнителен месец, за да извърши необходимите плащания.

Но до средата на седмицата миналата седмица компанията беше спряла да взема товари от своите клиенти и извършваше доставки само на товари, които вече бяха в нейната система, както според синдиката, така и според Сатиш Джиндел, консултант в транспортната индустрия.

Въпреки че синдикатът се съгласи да не стачкува срещу Yellow, той не можа да постигне споразумение за нов договор с транспортната компания, според бележка, изпратена до местните синдикати в четвъртък от преговорния комитет на Teamsters. Синдикатът съобщи рано в понеделник, че е бил уведомен за спирането.

„Днешната новина е неприятна, но не е изненадваща. Yellow исторически е доказал, че не може да се справи сам въпреки милиарди долари в отстъпки за работници и стотици милиони в спасително финансиране от федералното правителство. Това е тъжен ден за работниците и американската товарна индустрия“, каза президентът на Teamsters Шон О’Брайън в изявление.

Представители на компанията не отговориха на многобройните искания за коментар в неделя и понеделник.

Миналата седмица имаше съобщения, че заявлението за фалит ще дойде до 31 юли, въпреки че компанията каза миналата седмица само, че продължава да преговаря с Teamsters и че обмисля всичките си опции. Teamsters казаха в понеделник, че компанията подава молба за банкрут.

Затварянето е лоша новина не само за служителите и клиентите, които обикновено използваха Yellow, тъй като предлагаше едни от най-ниските тарифи в транспортния сектора, но и за данъкоплатците в САЩ. Компанията получи заем от 700 милиона долара от федералното правителство през 2020 г., заем, който доведе до това, че данъкоплатците държат 30% от нейните неизплатени акции. И компанията все още дължи на Министерството на финансите повече от 700 милиона долара според последния си тримесечен отчет, почти половината от дългосрочния дълг в нейните книги.

Акциите на Yellow загубиха 82% от стойността си между момента на този заем и затварянето в четвъртък след доклади за плановете за фалит, затваряйки при само 57 цента на акция. Той скочи с 14 цента на акция в петък, но все още остава така наречената пени акция.

Компанията беше получила този заем по време на пандемията, въпреки факта, че по това време беше изправена пред обвинения в измама на правителството чрез надценяване на доставки на артикули за американската армия. Компанията в крайна сметка уреди спора, без да признае нарушението, но беше принудена да плати глоба от 6,85 милиона долара.

Yellow обработва товари с размер на палет, премества пратки от многобройни клиенти в един и същи камион, сегмент от транспортната индустрия, известен като по-малък от камион, или LTL. Компанията твърдеше още през юни, че е третият по големина LTL превозвач в страната.

Но компанията се справи само с около 7% от 720 000 ежедневни LTL пратки за страната миналата година, каза Джиндел. Той каза, че в момента има около 8% до 10% излишен капацитет в LTL сектора, така че затварянето на Yellow не би трябвало да причини значителни смущения във веригите за доставки. Но той каза, че това ще доведе до по-високи ставки за спедиторите, които зависят от LTL превозвачите, тъй като излишният капацитет е причината за по-ниските цени.

По-високите цени ще засегнат клиентите на Yellow, каза Jindel.

„Причината да използват жълтото е, че са евтини“, каза той. „Те откриват, че цената е била под разходите за поддържане на добра операция.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР