98 години от смъртта на Тодор Александров отбелязаха в Пловдив.

...
98 години от смъртта на Тодор Александров отбелязаха в Пловдив.
Коментари Харесай

С факли ВМРО отбеляза 98 г. от гибелта на Т. Александров

98 години от гибелта на Тодор Александров означиха в Пловдив. Годишнината бе почетена с факелно възпоменание вечерта, а по-рано денем с полагане на цветя пред бюст-паметника на Тодор Александров в регион “Южен “.

Монументът се намира на едноименната улица „ Тодор Александров “ и е построен със средства на Вътрешна македонска революционна организация и народни представители от групата на Патриотите в 44 Народно заседание.

На възпоменанието участваха членове на локалната конструкция на Вътрешна македонска революционна организация в Пловдив измежду които ръководителят на градския комитет Александър Пецов, зам.председателят на Общински съвет – Пловдив Димчо Петров, общинският консултант и втори в претендент депутатската листа на Вътрешна македонска революционна организация доктор Иван Црънчев и ръководителят на студентската организация Васил Ганчев.

Тодор Александров е именуван „ последният цар на планините “, а с името му са свързани едни от най-героичните страници на Вътрешна македонска революционна организация. Войводата демонстрира изключителна смелост по време на Балканската война.

Със своите четници той завладява Кукуш и го предава на настъпващите български военни елементи. Негови са думите: „ Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, в случай че ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР