9362-ма души решават кой заслужава да получи най-престижната кинонаграда за

...
9362-ма души решават кой заслужава да получи най-престижната кинонаграда за
Коментари Харесай

Кой избира носителите на наградите „Оскар“?

9362-ма души вземат решение кой заслужава да получи най-престижната кинонаграда за 2021 година, пишат международните осведомителни организации. Тази година рекорден брой дават гласа си за премиите " Оскар ".

Кои са те и по какъв начин е проведено гласуването, може да разберете по-надолу:

Кой има право глас?

Всички, които гласоподават за премиите " Оскар ", са членове на Академията за кинематографично изкуство и просвета в Лос Анджелис. Те би трябвало да са одобрени експерти в една от 17-те сфери на киното - артисти, фризьори, дизайнери на костюми, редактори, продуценти, сценаристи и други.

Кандидатите за участие би трябвало да са подкрепени от най-малко двама членове на Академията като се изключи номинираните и лауреатите на премия " Оскар ", които могат да се кандидатират директно. Ръководното тяло на Академията преглежда кандидатурите и взема окончателното решение.

Членовете на Академията дълго време се любуваха на правото си " до живот " да могат гласоподават, само че след 2016 година разпоредбите са нови и правото на глас е обвързвано с предишен десетгодишен деен интервал в промишлеността.

Кои са те?

Академията постоянно е била дискретна във връзка с това кой гласоподава. През 2016 година, след дългогодишни остри рецензии, че участието в Академията не отразява многообразието в обществото, бе обявено, че 93 на 100 тогавашните 6000 членове на Академията са бели, 76 на 100 са мъже и междинната възраст е 63 година

От Академията се ангажираха до 2020 година в нея да се влеят свежи сили, като усили броя на дамите и на представителите на етнически малцинства. Сега делът на дамите в
Академията е 33 на 100 спрямо едвам 25 на 100 през 2015 г.Броят на едва показаните малцинства се е утроил от 554 души през 2015 година до 1787 или 19 на 100 от членовете. През последните години се е утроил и броят задгранични членове на Академията, които към този момент са над 2100 души.

Кой и по какъв начин номинира?

Повечето от номинираните за " Оскар " се избират от членовете на професионалната си общественост - актьорите избират артисти, режисьорите - режисьори и така нататък

Подборът в някои от категориите като най-хубав чуждоезичен филм или анимация се прави от специфична комисия. Всички членове от всички сектори могат да гласоподават за номинацията за най-хубав филм на годината.

Как се избират спечелилите?

За разлика от номинациите, всички членове могат да вземат участие в гласуването за победител, без значение от професионалната общественост. В 22 от 23-те категории премията отива при претендентът, събрал най-вече гласове.

Изключение прави огромната премия - " Оскар " за най-хубав филм. От 2009 година тази категория се ръководи от странна и комплицирана " преференциална " система на гласоподаване в няколко тура.

Всеки член подрежда номинираните филми - осем тази година по реда на желанията си, само че в случай че не се снабди с безусловно болшинство, получилият най-вече гласове не става победител автоматизирано.

Във всеки тур на вота филмът с минимум гласове отпада, като " бюлетините " са него се разпределят на останалите в конкуренцията съгласно най-големият брой преференции във всяка бюлетина. Процесът продължава, до момента в който един от филмите не премине 50-процентната преграда.

В резултат на тази система доста постоянно победител в категорията става филмът, класирал се на втора или трета позиция в преобладаващата част от бюлетините.

" Идеята на тази система е да отразява желанията на множеството от гласуващите. В противоположен случай рискуваме да изберем филм, който се харесва на 25 на 100 от гласуващите, само че останалите не понасят ", изясни Рик Робъртсън, президент на Академията по време на промяната през 2009 година

Исторически триумф реализира и Мария Бакалова, която стана първата българка, номинирана за " Оскар " в категорията най-хубава актриса в поддържаща роля.

За влиятелната статуетка Бакалова ще се съревновава с Глен Клоуз за " Елегия Хилбили " (Hillbilly Elegy), Оливия Колман за " Бащата " (The Father), Аманда Сайфред за " Манк " (Mank) и Юн Ю-джун за " Минари ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР