91% е ефикасността на ваксините срещу COVID-19 при деца на

...
91% е ефикасността на ваксините срещу COVID-19 при деца на
Коментари Харесай

91% е ефикасността на ваксините срещу COVID-19 за деца

91% е ефикасността на имунизациите против COVID-19 при деца на възраст от 5 до 11 години. Това стана ясно по време на брифинг, в който взеха присъединяване основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, началникът на отдел " Надзор на заразните заболявания " доктор Кремена Пармакова и изпълнителният шеф на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов

„ Хората имат терзания по връзки на отсрочени във времето нежелани реакции. Задължително има следене от най-малко 2 месеца на всички участници в клиничните изпитвания и то продължава и след приключването му”, изясни Кирилов. И добави, че в Европейски Съюз на деца под 15 години са приложени над 18 милиона дози ваксини, което дава сериозна научна информация.

Доц. Кунчев пък уточни, че имунизацията за деца съдържа 3 грама по-малко от главното вещество, само че това не я прави по-малко ефикасна. Напротив, тя е толкоз ефикасна, колкото и дозата за възрастни.

„ Особеното е, че тази ваксина е с изменен състав от позиция на наличието на антигена. Изследвания в ЕМА демонстрираха, че при трикратно по-малко наличия, тя два същия и съпоставим резултат както имунизацията при възрастни”, посочи той.

Флаконите са десетдозови, което усложнява организацията на работа и децата би трябвало да се групират по този начин, че когато се съберат 10, да се употребява флакон. Това е повода разпределянето на имунизациите да е концентрирано в избран брой центрове. В България към този момент дойдоха общо 42 000 дози от педиатричната ваксина на Пфайзер. 18 хиляди са за РЗИ-София, а по 12 хиляди са изпратени в РЗИ - Пловдив и РЗИ - Велико Търново.

Препоръчваме горещо на всички, които желаят да създадат предварителна спогодба за час, с цел да не се постанова да чакат родителите. Разбира се, в случай че отидат непосредствено в пункта, никой няма да ги върне, посочи доцент Кунчев. За момента не обсъждаме бустерна доза за децата, добави той.

Ваксините за деца могат да бъдат съхранявани по-дълго време. Когато към този момент се отвори флаконът, срокът за потребление е 12 часа, съхранението в хладилни условия след отваряне е 10 седмици.

69 пункта за имунизация на деца ще работят на територията на страната, при интерес здравните управляващи са подготвени да разкрият спомагателни. Нежеланите реакции са същите като при възрастните - лека мъка при мястото на използване и лека температура.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР