90% от тежкотоварния парк в страната е на възраст под

...
90% от тежкотоварния парк в страната е на възраст под
Коментари Харесай

Родни превозвачи се пререгистрират в други страни от ЕС заради пакета Мобилност

90% от тежкотоварния парк в страната е на възраст под 6 години. Информацията показа Цветан Елисеев от консултантската процедура KPMG-България при представянето на резултатите от направеното изследване на тематика " Българският тежкотоварен бранш ". Проучването е предоставено от Съюза на интернационалните превозвачи. То обгръща пазарно проучване и планирана оценка за въздействието на Пакета " Мобилност I " върху тежкотоварния авто отрасъл у нас.

Проучването обгръща времето на шофиране, почивките и тахографа, командироването на служащи, кръстосани и каботажни транспорти.

В България в сегашния миг са регистрирани към 12 700 компании, които дават интернационален сухопътен товарен превоз. Над 75% от тях са компании, които оперират с 5 камиона.
 Дадоха зелена светлина за договаряния по пакет
Дадоха зелена светлина за договаряния по пакет " Мобилност "

Това реши Транспортната комисия на Екологичен потенциал

На база на анализите приблизителният брой на чиновниците, взети в бранша, е 42 500 души. Средното им заплащане е към 1 750 евро. Към 2018 година има 25 800 камиона, които оперират в Европа и които показват интернационален товарен сухопътен превоз.

В интервала 2016-2018 година направените инвестици за страната от интернационален товарен сухопътен превоз са към 1 милиарда и половина евро. Само този бранш през 2018 година способства с 6% от Брутният вътрешен продукт на България.

България е подвластна извънредно от кръстосаните и каботажни интервенции. Ние се нареждаме на трето място, а само Литва и Люксембург са по-зависими от кръстосаните и каботажни интервенции, заключи Елисеев.

Проучването обгръща главните промени и резултати, включени в пакета " Мобилност " 1. Основната смяна за товарния бранш е по този начин наречената смяна със наложителното връщане на всеки четири седмици в България .
 Кога умира демокрацията: като плюят върху нея - отговорът на Джамбазки
Кога умира демокрацията: като плюят върху нея - отговорът на Джамбазки

Обвинява зелените, немските християндемократи и социалистите

Около 53% от всички наложителни курсове до България и назад се чака да бъдат празни . Компаниите се чака да имат нарастване в оперативните разноски като прилагане на почивката отвън кабината или на паркинги, уточни Елисеев.

Тези промени биха промениили оперативния модел на фирмите и не дребна част от тях ще понесат извънредно неефективни финансови резултати , предизвести Елисеев. Големите компании, които имат запас и потенциал, възнамеряват да пререгистрират фирмите си в друга страна членка на Европейския съюз, посочи той.
 Желязков обезпокоен за използването на текстовете от пакета
Желязков обезпокоен за използването на текстовете от пакета " Мобилност "

По думите му ще се употребяват всички принадлежности за отбраняване на ползите на бранша

Ако пакетът " Мобилност " бъде признат в сегашния си тип, то през 2023 година това ще докара до понижаване на бранша с към милиард и половина евро. Празните курсове, свързани със наложителното връщане на камионите до страната на всеки четири седмици през 2023 година, може да докара до въглеродни излъчвания в размер на 88.500 тона, сподели още Елисеев.

Припомняме, в края на септември транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за договаряния по пакет " Мобилност " със Съвета на Европейски Съюз и Европейската комисия, откакто седмица по-рано тя отхвърли предлагането той да бъде изтеглен от Еврокомисията.

По-късно министърът на превоза Росен Желязков съобщи, че ще се бори за отпадането на клаузата за връщането на камионите в страната насочна точка всеки месец.

На 4 април 2019 година в Европарламента бяха утвърдени и трите промени в пакета " Мобилност ", на които се опълчват българските евродепутати и превозвачи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР