90 млн. лв. за пет години или по 18 млн.

...
90 млн. лв. за пет години или по 18 млн.
Коментари Харесай

Варна тъне в боклуци въпреки парите, които плаща -

90 млн. лева за пет години или по 18 млн. лева на година. Толкова коства смепочистването и сметоизвозването на Варна без Данък добавена стойност. От контракта, сумата по който е с 30 млн. лева повече от предходния, остават четири години. Въпреки парите и обещанията обаче, в последните години Варна от време на време затъва в отпадъци.

Кризата с преливащите контейнери става осезаема и забележима с началото на летните сезони, когато с изключение на заобиколените с отпадък кофи и кошчета, забележими стават и множеството микросметища.

Проблемът е най-сериозен в централния варненски регион „ Одесос “ (широкият център) и в „ Приморски “, в чиито лимити са всички местности в източна и северна посока, включително курортните комплекси. Иначе казано, съвсем цяла Варна без кварталите " Аспарухово " и панелните " Владиславово " и " Младост ".



В града работи автоматизирана система за обслужване на контейнерите за боклук, съгласно която боклукът се извоза два пъти на ден. Проблемът с преливащите кофи се дължи на обстоятелството, че доста варненци не вършат опит да отварят контейнерите – те са с педал, който се натиска, и оставят торбите с отпадък пред тях. Така се основава усещане, че кофите са претъпкани, а варненският вятър и клошарите, търсещи първични материали за преработване, довършват картинката, твърди шефът на общинската дирекция „ Екология и запазване на околната среда “ във Варна Тодор Колев.

По думите му има и вандалски прояви, при които се чупят или крадат амортисьорите, които автоматизирано затварят капаците на контейнерите.

Според жителите на Варна обаче казусът с преливащите кофи е най-много в незадоволителния им брой, постоянно несъответен с количеството на хората, които живеят наоколо до тях, както и с неуместното им слагане по тротоарите.



Снимки: Доротея Николова

В опит да овладеят хаоса, при започване на юли от общинската администрация приканиха притежателите на заведения и жителите да не изхвърлят кашони от разнообразни артикули до контейнерите, а от сметопочистващата компания оповестиха нова организация, която планува по още един чиновник на камионите за транспортиране на боклука, който да обира отпадъците към контейнерите.

Видим резултат нямаше, контейнерите продължиха да преливат, и по този начин от началото на август, с два флашмоба пред общината стачкуваха екоактивисти. Едно от настояванията им беше преразглеждане на контракта със сметопочистващата компания и цялостното му обявяване за да се схванат планувани неустойки за влошеното сметопочистване и транспортиране.

Последвалият втори опит за преодоляване на обстановката докара до разгласен засилен надзор за нереглементираното изхвърляне на боклуци във Варна, както от жителите, по този начин и от притежателите и наемателите на търговски обекти. В проверяващите екипи са включени инспекторите от екологичния надзор и чиновници на общинска полиция, при потребност ще се търси подпомагане и от регионалната дирекция на полицията в града, разгласи преди дни зам.-кметът Тодор Иванов.

Актовете, които ще се постановат, са по Закона за ръководство на отпадъците и са в сред 300 и 800 лева за жители и от 1400 до 6000 лева за компании.

Именно сходни актове – на стойност от 300 до 800 лева, получиха шестима протестиращи пред общината деятели на 3 август. За съпоставяне, санкцията за сметопочистващата компания във Варна беше 6500 лева

По думите на шефа на екологичната дирекция Тодор Колев от началото на 2022 година сдружението е санкционирано за общо 116 хиляди лева На фона на парите, които компанията получава на година – 18 млн. лева, това е по-малко от 0,01% от сумата.

Сметосъбиращата компания е глобена и поради забавянето на доставката на тротоарните кошчета. Сред аргументите за това е войната в Украйна и нарушените логистични доставки, самите кошчета се доставят от чужбина, показват от сдружението.

Иначе, измежду концепциите за решение на проблема са нови разпореждания в Наредбата за публичния ред на територията на Варна – примерният текст по нея може да се види на уеб страницата на общинския съвет, както и да бъде отправено искане за по-често от два пъти седмично транспортиране на отпадъците от контейнерите за разделно събиране на боклуци във Варна (те са разнообразни от тези за общия боклук).

Община Варна обаче не може да постанова санкции на компанията за разделното транспортиране, тъй като съгласно контракта изпразването и извозването на отпадъците от хартия, стъкло, метал и пластмаса се прави гратис в подмяна на суровината, която се оползотворява.

Meждувременно, в проблема се намеси и локалната Регионална инспекция за опазване на околната среда. В края на предходната седмица от инспекцията желаеха незабавни ограничения поради рецесията с боклука.

В листата от наставления влизат обезпечаване на задоволителен брой контейнери на територията на общината, включително курортите и правенето на подробни графици, съгласно нараствания брой пребиваващи около туристическия сезон, бежанците от Украйна и други

В период до 11 август от варненската община следва да показват и стратегия с ефикасни ограничения за потенциала на разположените контейнери и честотата на извозването на боклука.

В същото време, на среща в края на предходната седмица (5 август), отдадена на рецесията с боклука във Варна, общинските съветници желаеха от администрацията и повече отчетност за контролната активност на екоинспекторите, както и даване на домоуправителите на настояща информация с графиците за транспортиране на едрогабаритни и други боклуци.

В допълнение към картинката, съгласно шефа на общинската екодирекция Тодор Колев, в последните месеци с една трета е скочило и количеството на боклука във Варна, а от община Аксаково, на чиято територия се намира районното хранилище за боклуци – в с. Въглен, са наложили квота от 50 т отпадък за депониране дневно, което допуска и връщането на към този момент натоварени сметопочистващи камиони.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР