9 от 10 фирми за бързи кредити използват нелоялни търговски

...
9 от 10 фирми за бързи кредити използват нелоялни търговски
Коментари Харесай

9 от 10 фирми за бързи кредити използват нелоялни търговски практики

9 от 10 компании за бързи заеми употребяват нелоялни търговски практики и по този начин трансформират клиентите си в длъжници до живот. Това откри инспекция на Комисията за отбрана на потребителите. Оказва се, че в България има близо 200 компании, които оферират заем на момента и единствено 10% от тях го вършат без скрити, спомагателни и изненадващи клаузи. Председателят на Комисията се закани този път инспекцията да приключи със съществени санкции.

Най-лесното нещо в живота ѝ се оказва да изтегли бърз заем. Най-трудното - да го върне.

" Когато е за разпределяне на парите - доста благи, доста общителни. Всякакви варинати - с цел да не вървя до други институции. Много бързо се случиха нещата. Договорите, които ми предоставиха да прочета, бяха в много замайващ за елементарен човек текст написани. Оттам-нататък, когато човек желае да организира някакъв диалог за разсрочване, за смяна на вноски - ги няма. В един миг ямата се отвори ".

Сега компанията води каузи против нея и в жилището ѝ влизат претенденти да го купят, защото е пуснатo за продажба от частен правосъден реализатор. Типичен свършек в случаите, в които компаниите слагат в договорите непостижими за осъществяване условия, обяснени неясно. Типична скица съгласно юриста, който постоянно се занимава с такива каузи.

" Различни клаузи, които не са разрешени от закона, а точно клаузи за големи по мярка неустойки, големи лихви, такси за предварително погасяване на заема. За заеми в размер на 2000-3000 лева се желаят 8000-9000 лева А за по-големите заеми от към 20 000-25 000 евро, сумата надвишава 100 000 лв. ", съобщи Росен Димитров, юрист.

Цяла стая с папки. Комисията за отбрана на потребителите е изискала документи от всяка българска компания, която предлага бърз заем.

" В 90% от случаите намираме нелоялни търговски практики. Условията в договорите, които сме анализирали, са написани по неразбираем метод ", съобщи Стоил Алипиев, ръководител на КЗП.

Сложни текстове съпроводени от отзивчиви чиновници, които показват заема като елементарен за погашение. Хората подписват без огромна изясненост какво тъкмо стои над подписа им.

" Те доста мъчно могат да преценяват цената на заема, който взимат, доколкото същият се мери с една комплицирана форма, която от време на време затруднява даже хора, които работят експертно с нея. В тези контракти са заложени доста наказателни заплащания като лихви, неустойки, такси, комисионни, които въобще не са дължими. В известна част от тях се случва по този начин, че след сключване на контракта едностранно се постановат условия по същите от страна на търговеца - спомагателни такси, комисионни и наказателни заплащания ", съобщи Стоил Алипиев.

Комисията е взела на прицел 180 такива компании. Всяка от тях може да получи до 50 000 лв. санкция за всяко намерено нарушаване.

" Ще има наказания, доколкото съумяваме да се срещнем със обстановката по предварителните разбори - доста е допустимо тези наказания да са в огромни размери ", съобщи Стоян Алипиев.

А дамата, чийто апартамент е разгласен за продажба, до ден сегашен не може да се свърже с компанията. Единственият им вероятен диалог към този момент е в съда, защото компанията за бързи заеми я съди да върне задълженията. А те към този момент са големи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР