88% от общопрактикуващите лекари са на възраст над 50 години

...
88% от общопрактикуващите лекари са на възраст над 50 години
Коментари Харесай

Мнозинството предлага смела реформа при личните лекари. Ще успее ли?

88% от общопрактикуващите лекари са на възраст над 50 години и това е една от най-непривлекателните и слабоплатени специалности. " Продължаваме промяната " стартира полемика за това по какъв начин пациентите да получават по-добра грижа отвън лечебните заведения, а персоналните лекари - повече пари за работата си. Идеята планува по-високо възнаграждение, в случай че пациентът бъде лекуван напълно отвън в извънболничната помощ.
От " нищо не схваща ", " защо заплащам здравни вноски ", през " в никакъв случай няма посоки " и " пред кабинета му има голяма опашка, не мога да очаквам " до " той ме познава от дете ", " чете повече от всички вероятни доктори " и " постоянно ми оказва помощ ". Това са част от полярните оценки на пациентите за персоналните лекари. Те са резултат на насъбран горчив опит по какъв начин не можеш да стигнеш до първото равнище на здравната система поради голямата натовареност на персоналния доктор, а откакто въпреки всичко го направиш - нормално няма посоки и би трябвало да си платиш от джоба всяко проучване или консултация.

Тази натоварена система прави по този начин, че пациентите в огромните градове постоянно въобще не я търсят, а звънят в незабавна помощ или непосредствено отиват в болница. Така пък здравната система е напълно насочена към най-скъпото равнище на лекуване - болничното. В момента половината от здравните вноски отиват за болнично лекуване, а годишните хоспитализации, платени от здравната каса, са 2.4 млн. броя. В цялата система от години е ясно, че към 20% от тях са чисто диагностични, тъй като за безвъзмезден ядрено-магнитен резонанс, да вземем за пример, в извънболничната помощ се чака месеци, а от време на време и години. Така близо половин милион българи пролежават по три дни в болница, с цел да бъдат диагностицирани. Просто персоналните лекари нямат посоки, а и апаратурата в извънболничната помощ нормално е под всякаква рецензия.

В същото време лекарите са натоварени с голяма администрация. Често в провинцията те не могат да употребяват годишен отпуск, тъй като няма кой да ги замести и са непрекъснато разполагаем на пациентите си, които в някои пациентски листи надвишават 2500 - 3000 души. Те мъчно могат да бъдат прегледани чисто физически даже за три месеца. Срещу това персоналните лекари получават минимално възнаграждение и по тази причина специалността " Обща медицина ", която беше наложително да вземат общопрактикуващите, е една от най-непривлекателните и непосредствено върви към отмиране. По данни от регистъра на Българския лекарски съюз, изнесени от ръководителя му доктор Иван Маджаров, 88% от общопрактикуващите лекари са на възраст над 50 години и в идващите години цели райони ще усещат неналичието им.
Реклама
През тази година за първи път в бюджета на здравната каса бяха заложени с ⅓ повече средства за първичната извънболнична помощ (за персоналните лекари) и те ще получат 363 млн. лева, като в управническата стратегия на обединението се планува още по-силен акцент върху профилактиката, предварителната защита и лекуването отвън болница. За да се случи това, обаче, цялата система би трябвало да бъде реформирана и първичните хрумвания по какъв начин персоналните лекари да получават заслужено и по-високо възнаграждение, а пациентите да получават по-бърз достъп до лекуване, към този момент са факт. (Виж.) Какви са проблемите на персоналните лекари Според първичната концепция на, която занапред ще се дискутира обществено, след въвеждането на електронното досие, което ще се случи след към година, здравната система би трябвало да оцени заслужено труда на персоналните лекари, а пациентите да могат да имат достъп до всеки експерт по обща медицина. Това е първата стъпка към това пирамидата в здравния бранш да стъпи на основата на извънболничната, а не върху болничната помощ.

В момента здравната каса заплаща за 30 млн. прегледа годишно на персоналните лекари. За профилактични прегледи те получават сред 11 и 18 лева, според дали става въпрос за бебе, дете или възрастен. Цената на диспансерните прегледи се движи от 13 до 18 лева според от това какъв брой болести има хронично болният пациент.

Прегледите при остри положения - грип, висока температура, болки, както и визитите по домовете влизат в така наречен капитационна такса - за брой записани пациенти. Тя е 2.20 лева месечно за децата и 1.40 за възрастните, като след 65 години още веднъж е 2.20. Срещу тези средства персоналните лекари са длъжни да са разполагаем на своите пациенти безотказно. Освен тях хората заплащат при обзор и потребителска такса от 2.90 лева Тя е замразена на това равнище от 2012 година и от нея са освободени децата и възрастните с ТЕЛК, т.е. по-голямата част от пациентските листи на персоналните лекари.

Личните лекари са непрекъснато разполагаем на пациентите си, в случай че не сключат контракт с сътрудник да ги замества.
Реклама
" По Търговския закон ние сме шефове на практики, нямаме регламентирана отмора по Кодекса на труда, право на отпуска и отмора ", разяснява доктор Георги Миндов, ръководител на Столичното съдружие на общопрактикуващите лекари.

Срамното възнаграждение за труда на персоналните лекари, както и на техните сътрудници в здравната система, всяка година е обект на мнения към сключването на контракти със здравна каса. Бумащината и комплицираният програмен продукт на здравната каса също са главен проблем, защото административната работа губи от времето за обзор на пациента.

Стои и въпросът до каква степен общопрактикуващите лекари могат сами да решат здравните проблеми на пациентите си.

" Личните лекари са основани за облекчение на пациента, а не да го затрудняват и би трябвало да си отговорим в какъв % сътрудниците вземат решение здравните проблеми или просто дават посоки за идващите равнища на системата и за какво квалификацията не им разрешава да вземат решение проблемите на първично равнище ", отбелязва доктор Мими Виткова, ръководител на Асоциацията на здравноосигурителните сдружения. Частните фондове не покриват прегледите при персоналните лекари, с цел да не се дублират със здравната каса и непосредствено изпращат пациентите си по късата писта на обзор при експерт.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Медиа и реклама 2 Икономика 3 Интервю 1 Медиа и реклама 2 Икономика 3 Енергетика 1 Медиа и реклама 2 Транспорт 3 Градове Реклама
Доц. Тонев предлага да бъде понижена капитационната такса, а лекарите да получават повече средства за действително осъществената си работа, като пациентите ще могат да се запишат при всеки експерт по обща медицина, с цел да не чакат. В същото време персоналните лекари ще имат опция да запазят листата си и да употребяват годишен отпуск.
Първоначалната реакция
Личните лекари реагираха бурно на първичните заглавия за концепцията на ръководещата коалиция, съгласно които практиките им ще бъдат закривани.

Анкета сред 466 персонални лекари, проведена от столичното им съдружие демонстрира, че 92% от тях са срещу да бъде намалявана капитационната им такса, да минат на регламентирано работно време и да се преструктурират, 5% не могат да преценяват, а 3% утвърждават концепцията.

" Аз получавам възнаграждение за 1000 души в листата ми, сътрудника ми е с 3500 души - той е доста добър доктор, само че ще получаваме поравно. Мисля, че ще изгубят тези, които имат най-вече пациенти ", споделя доктор Миндов. Според него броят на лекарите и прегледите им, платени от здравната каса са тъкмо избрани и тяхната стойност би трябвало да се усили.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
" Доцент Тонев се пробва да откри философския камък в дребния бюджет на здравната каса, до момента в който в това време Австрия има 100 милиарда евро бюджет за опазване на здравето и продължава да има големи проблеми в здравната си система ", счита доктор Миндов. Според него това, че някой пациент се реди на опашка напълно не значи, че вътре лекарят не работи.

" Системата е натоварена. Ако желаете да си запишете обзор с направление по НЗОК, чакането за пулмолог е най-малко две седмици, за кардиолог доближава три седмици и месец. Искаме да забележим по какъв начин ще се направи такова систематизиране, че да няма опашки ", споделя той.

" За електронно опазване на здравето, телемедицина и какви механизми да се употребяват се приказва от най-малко 10 години насам. От години приказваме и за ранна диагностика и предварителна защита, само че на процедура те не се случват. В предлагането има рационални хрумвания, като тази да не сме закрепостени към един персонален доктор ", счита Ангелина Бонева от пациентската организация " Сдружение за развиване на българското опазване на здравето ".
Необходимата смяна
Икономистите и специалистите в бранша одобряват извънредно положително идните промени в първичната помощ.

" Тази промяна беше отлагана дълго време, само че времето й е тъкмо в този момент - при започване на мандата. Посоката за по-конкурентна среда съгласно мен също е правилният път, чиято цел е да докара до по-добри резултати и по-добър достъп, каквато е и задачата, която споделя доцент Тонев. Увеличението на тласъците в първичната помощ е довела до усъвършенствана профилактика, диагностика и лекуване на хроничните болести и намаляване на потребността от скъпи хоспитализации във всички здравни системи, в които е осъществена и тук мисля, че сме на прав път ", счита доктор Славейко Джамбазов, ръководител на неправителствената организация " Ценности за бъдещето ", която постанова практиките на медицина, учредена на стойност за обществото.

Според него необятната полемика е добре да бъде върху селекцията и метода на премерване на крайните резултати в контрола на хроничните болести, с цел да може и възнагражденията да следват постигането на триумфи, а освен възнаграждение за осъществена активност.

" Подчертавам тласъци за положителни резултати, а не санкции за резултати под междинните, тъй като опитът от други страни демонстрира, че наказванията изкривяват бързо картината на данните. Начинът на възнаграждение е също доста значим и следва да обгръща целия цикъл на лекуване на болестта - при хроничните болести това е на годишна база за постигнатите резултати, несъмнено с месечни транзакции, само че отговорност за постигнатите резултати; за остри епизоди - до цялостно възобновяване на пациента ", счита доктор Джамбазов.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР