88-годишeн австралийски лекар, държан в плен в Западна Африка от

...
88-годишeн австралийски лекар, държан в плен в Западна Африка от
Коментари Харесай

88-годишният австралийски заложник Кен Елиът е освободен от бойци на Ал Кайда

88-годишeн австралийски доктор , държан в плен в Западна Африка от бойци на Ал Кайда повече от седем години, беше освободен, оповестява „ BBC “. Д-р Кенет Елиът е в сигурност и добре и се е събрал още веднъж със фамилията си, удостовери външният министър на Австралия. Той и брачната половинка му бяха арестувани през 2016 година покрай границата сред Мали и Буркина Фасо, където управляваха клиника повече от 40 години.

Ал Кайда в ислямския Магреб издаде по това време, че е отвлякла двойката. Групата освободи брачната половинка му Джоселин след три седмици на публичен напън и това, което дефинира като „ насоки “ от нейните водачи да не въвлича дамите във война. В изказване на фамилията на лекаря се споделя следното:

„ На 88-годишна възраст и след доста години надалеч от вкъщи, доктор Елиът в този момент се нуждае от време и усамотение, с цел да си почине и да възвърне силите си. Благодарим ви за разбирането и съчувствието . “

Австралийският външен министър Пени Уонг призна издръжливостта , която доктор Елиът и фамилията му са посочили „ през най-трудните условия “ . В собствен коментар на случилото се тя съобщи:

„ Благодарим на австралийските чиновници, които работиха в продължение на доста години, с цел да обезпечат освобождението на доктор Елиът и да обезпечат поддръжка на фамилията му . “

Първоначално доктор Елиът и брачната половинка му управлявават клиника със 120 кревати в град Дижбо в Буркина Фасо, където той е единственият хирург. След залавянето им локалните хора основават страница във Facebook за акция за освобождението им . Една от изявленията гласи:

„ Елиът е гражданин на Буркина и човечен човек… Той съставлява най-хубавото от човечеството . “

Ал Кайда в Ислямския Магреб (AQIM) и други екстремистки групи в Северна и Западна Африка от дълго време употребяват отвличанията за откуп като метод за набиране на пари .  Групата, която има своите корени в жестоката революция в Алжир през 90-те години на предишния век, работи в региона на Сахел на юг от пустинята Сахара и в Мали и Буркина Фасо .

През 2013 година някогашният колониален окупатор Франция изпрати 5000 бойци в Мали , с цел да се бият с групировката и нейните съдружници, а през 2020 година умъртви водача на AQIM Абделмалек Друкдел. Франция обаче се отдръпна предходната година на фона на възходящата непопулярност в Мали поради военната ѝ интервенция .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР