85 милиарда долара. Точно толкова струваше на американския данъкоплатец обучението

...
85 милиарда долара. Точно толкова струваше на американския данъкоплатец обучението
Коментари Харесай

Гранатомети, хеликоптери и бронирана техника - новият арсенал на талибаните

85 милиарда $. Точно толкоз струваше на американския поданик образованието и въоръжаването на афганистанската държавна войска за две десетилетия.

И все пак светът стана очевидец по какъв начин тя колабира безусловно за няколко седмици, а в последна сметка силите на талибани те спечелиха и сега управляват столицата Кабул и чисто административно останалата част на страната.

Само за съпоставяне бюджетът на българската войска за 2021 година е 1,25 милиарда $ или три пъти по-малко от това, което е получавало приблизително всяка година държавното управление в Кабул под формата на военна техника, екипировка, образование и всичко обвързвано.

Оказа се обаче, че всичко това няма значение като в своето безредно оттегляне, военните изоставиха в ръцете на талибани те голямо количество съвременна военна техника и оръжие, в това число самолети, хеликоптери и бронирани машини.

Разбира се, за това стичане на събитията оказаха въздействие голям брой разнообразни фактори на терен, измежду които намаляването на американската въздушната поддръжка през последните месеци, кoeтo улecни настъплението на тaлибaнитe, както и отводът на много локални племенно-кланови водачи, разполагащи със лични въоръжени милиции, да изпълнят уговорките си към държавното управление,

Естествено, не на последно място стои и неналичието на мотивация на държавните сили, които изгубили както американската поддръжка, по този начин и тази на локалните съдружници, отхвърлиха да се борят, безредно изоставяйки оръжие и бойна техника.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР