83% от работодателите у нас прилагат дистанционната работа в своите

...
83% от работодателите у нас прилагат дистанционната работа в своите
Коментари Харесай

83% от фирмите у нас залагат на работа от вкъщи

83% от работодателите у нас ползват отдалечената работа в своите компании. Половината от работодателите имат намерение да продължат с отдалечените форми на претовареност и след отпадане на изключителните противоепидемични ограничения, а други 22% се двоумят. Едва 6% от шефовете са безапелационни, че ще се откажат от работата от у дома. Това излиза наяве от изследване на Българската стопанска камара, оповестено на уеб страницата на организацията.

Въведеното напролет на 2020 година изключително състояние е принудило повече от половината работодатели (55%) да стартират да ползват работата от у дома в своя бизнес, а 28% са ползвали тази форма на работа и преди този момент. 17% от работодателите не ползват работа от разстояние, сочи изследването.

По отношение на смесените форми на работа – част от чиновниците работят от у дома, а други – в офиса. Тук малко по-висок е процентът на работодателите, които ползват тази форма на образуване на трудовия развой (и преди изключителното състояние, и след това) – общо 89%, за сметка на тези, които не ползват работа от разстояние (11%).

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Шефовете на компании по света имаха цяла година, с цел да си вз...

Половината работодатели не ползват другия тип смесена форма на работа – в избрани дни от седмицата чиновниците да работят от у дома. 50% употребяват тази опция и преди изключителното състояние, и в този момент.

Една-трета от далите отговор, че ползват отдалечената работа, заявяват, че 50% от заетите в техните предприятия работят от разстояние. 37% от чиновниците работят до и над 90% отдалечено. А в 13% от случаите отдалечената претовареност е за 75% от чиновниците. 17% от интервюираните показват, че едвам 10-25% от техните чиновници работят от у дома.

С оглед естеството на работата, най-често отдалечената претовареност се ползва за административния личен състав, ръководители, експерти продажби и маркетинг, финансово-счетоводни експерти, ИКТ експерти и личен състав, обслужващ клиенти. Относително редки са случаите за надомна претовареност на техници, инженери и приложни експерти, а за личния състав, осигуряващ защита и сигурност, тази форма на претовареност е неприложима.

Проучването е проведемо в интервала 2–25 април 2021 година, като в него са взели участие ръководители „ Човешки запаси “ от 180 предприятия в цялата страна и от съвсем всички браншове на стопанската система.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР