„Булгаргаз“ са внесли в КЕВР ново заявление за цената на

...
„Булгаргаз“ са внесли в КЕВР ново заявление за цената на
Коментари Харесай

Делян Добрев позна: „Булгаргаз” иска близо 60% по-скъп газ за август

„Булгаргаз“ са внесли в КЕВР ново заявление за цената на газа от 01.08, излиза наяве от известие на уеб страницата на сдружението. В него оповестената преди 5 дни поръчка за повишаване с 54% е поправена нагоре. Държавното сдружение към този момент упорства за близо 60% нарастване. Това значи, че дефинитивно препоръчаната цена, по която публичният снабдител желае да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за призводство и транспорт на топлинна сила за м. август 2022 година, е в размер на 297,89 лева/MWh или 152.31 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на Българска народна банка ( без данък и ДДС).

Преди по-малко от седмица „Булгаргаз“ предложи цената на газа от август да е 286,84 лева за MWh (без цена за достъп, транспорт, данък и ДДС). За съпоставяне цената, одобрена от КЕВР за месец юли бе 186,17 лева за MWh, като тогава газът нарастна с 31,7% по отношение на месец юни. (141,36 лева за MWh). Прогнозата на „Булгаргаз“ през юни бе, че синьото гориво през август ще коства 149,39 лева за MWh.

„ Прогнозата ми отпреди 10 дни се оказа напълно точна. Булгаргаз е изискал 59% нарастване на цената на газа за август ”, написа във фейсбук профила си Делян Добрев.



Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР