“Фортисимо” значи динамика, сила. Това е името на музикалния ансамбъл,

...
“Фортисимо” значи динамика, сила. Това е името на музикалния ансамбъл,
Коментари Харесай

“Фортисимо” са новите звезди на Бургас

 %d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b0-2_1204x800  %d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b0-3_1204x800  %d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b0-4_1204x800
“Фортисимо” значи динамичност, мощ. Това е името на музикалния отбор, който през предходната година популяризира Бургас и България по целия свят. Те са новите звезди на Бургас, отсече и композиторът Стефан Диомов, който обожава песните на 14- те девойки и момчета. Диригентът им Милена Добрева измислила името на ансамбъла и триумфът им от “Игра на хорове” в “Шоуто на Слави” повлякъл крайник за динамични и мощни изяви, донесли медали и популярност на младите артисти.

Сега, най-голямата им фантазия за 2018- та година е да вземат участие в Световните хорови игри в Южна Африка, след няколко месеца. Новата ария, която разучават и ще показват на сцената там е “Калиманку Денку”- песента, донесла международна популярност на певицата Янка Рупкина, чиито корени са от Странджа планина, от бургаския край.

“Фортисимо” съществува към този момент година и половина. Диригентката на ансамбъла Милена Добрева споделя, че доста обича хоровото изкуство и многогласното пеене. Когато отишла като учител в Музикалното учебно заведение на Бургас, тогава зародила концепцията да направи този отбор. Зимата на 2014- та се смята като рождена дата на надарената групировка.

Самата диригенка е ученик на морската музикална школа. Пее и свири /на пиано и валдхорна/ още от дете. Пяла е в хора на Милка Стоева, който в този момент носи нейното име- “Милка Стоева”. Оттам има най- топли мемоари, тъй като там в пионерския дом, по време на подготовките, се е научила на акуратност, уместност, привички, отговорност и другарство. Оттам идва любовта и към многогласното пеене. Сега, с дъщерята на Милка Стоева- Светла, са огромни приятелки и доста си оказват помощ.

Успехът и в пеенето става с фантазии и доста труд, изяснява Милена Добрева и дава хрониката на триумфа на “Фортисимо”.

През 2016 година Фортисимо печели формата “Игра на хорове” в “Шоуто на Слави”.- “Хората ни харесаха и започнахпме още по настойчиво да работим. Станахме доста по взискателни към себе си. Миналата година беше доста мощна за нас. Спечелихме майския хоров конкурс, който е интернационален, във Варна. Там грабнахме първа премия в категория “Камерни хорове”, а повече от 10- 15 години, български хор не бе печелил никаква премия и това в действителност беше извънредно достижение. След това, в Рига, отидохме на Европейски хорови игри, където също спечелихме /там към този момент на международно ниво/, беше през месец юли.

Станахме победител в категория “Камерни хорове” и това ни изпрати непосредствено на още по високия конкурс, отново в границите на същия фестивал- “Гран при на нациите”. Спечелихме самото “гран при”, което за нас беше изключителна наслада и достижение. За нас е горделивост че представихме града и България”.

Следва националния конкурс “Бургас и морето”, в края на юли, където им присъждат първа премия на журито с оптимален брой точки и премията на публиката, двете най високи награди. Песента им е “”Имам в сърцето си море”, по музика на Петър Алексиев и текст на Ивайло Вълчев.
През ноември месец предходната година, по покана на британски филантроп, “Фортисимо” били на Албиона и изнесли там концерт. Финал на годината било присъединяване им в Коледния концерт на Стефан Диомов.

Децата от “Фортисимо” са другари между тях. “-Ако не са другари, няма да има развитие”, споделя Милена Добрева и прибавя: “Опитвам се да ги дисциплинирам в приемливост, уместност един към различен и отговорност. Ако сред тях има кавги и разногласия, нещата няма да се случат. Ние сме към този момент едно семейство.”

Сега им следва независим концерт в Антверпен, по покана на два академични белгийски хора, през февруари.

В чужбина, към българското пеене са доста добре ситуирани, тъй като то е стойностно, счита Добрева. Тя и питомците и се готвят за присъединяване и за Световните хорови игри в Южна Африка през юли. За там приготвят нова песен- извънредно сложната “Калиманку Денку”. Обработката за хор е на Красимир Кюркчийски.

“Имаме огромно предпочитание да се явим на този най- висок хоров конкурс”, споделя диригентката. Те пеят още “Лале ли си,зюмбюл ли си”, “Бре Петрунко”, “Назад, обратно моме Калино” и други

“В чужбина извънредно се тачи нашият фолклор и обработките към него, тъй като той е извънредно скъп и хубав.
“Фортисимо” одобряват провокациите. Колкото е по мъчно едно произведение, първоначално се плашат, само че като се получи добре и към този момент се влюбват в него.”

Поколението от млади реализатори като цяло е надарено, счита диригентката на звездите от “Фортисивмо”. Според нея обаче би трябвало да има таланливи композитори, които да пишат музика. Да пишат шлагери и постоянно зелени песни.

Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова, Мими Иванова…и още доста други- те оставят след себе си шлагери. Всяка ария на Стефан Диомов също е шлагер. И е прелестно да се слуша, и да се пее. Няма значение какъв брой е годишна, въпросът е да има стойностна, качествена музика.
“Имаме доста способни млади творци- Мария Илиева, Поли Генова, Михаела филева…Просто би трябвало композиторите да пишат музика, която да оставя във времето”, заключава Милена Добрева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР