81 деца от 78 икономически уязвими семейства бяха подкрепени от

...
81 деца от 78 икономически уязвими семейства бяха подкрепени от
Коментари Харесай

Уязвими деца от 78 семейства получиха подкрепа в кризата

81 деца от 78 стопански уязвими фамилии бяха подкрепени от Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) и А1 посредством програмата " Родители+ “ през първата половина на 2020 година. Инициативата се осъществя в 14 регионални града в страната от приемни родители, подготвени за обществени сътрудници.

Всяка година близо 200 дребни деца се разделят със личните си родители, като огромна част от тях постъпват в домове или приемни фамилии, откакто са отглеждани от един родител или в многодетни фамилии. От друга страна поддръжката на родното или разширеното семейство и приемната грижа за деца с увреждания не постоянно е задоволителна и това постоянно крие риск от занемаряване на децата. Целта на програмата " Родители+ “, която се организира през 2020 година с част от инвестицията от А1, е да предизвиква родните фамилии да разпознават по-добре потребностите на децата си и да търсят поддръжка за това, когато усещат усложнения. Инициативата обгръща 14 регионални града в България, в които приемни родители, подготвени за обществени сътрудници, дават прочувствена поддръжка и финансова помощ на родители в риск от занемаряване на децата си. Приемните родители, които работят по програмата, дават образования в грижа, оказват помощ със подпомагане пред институции и други.

Всяко четвърто дете от всички близо милион и триста хиляди деца в България на възраст до 17 години е в риск от беднотия, демонстрират данните на НАПГ. Чрез програмата " Родители+ “ обществените сътрудници доближават до уязвими фамилии, при които освен приходите, само че и неналичието на обучение и умения за полагане на наставнически грижи слагат децата им в риск от занемаряване или занемаряване. Сред главните аргументи за икономическата накърнимост е неналичието на претовареност и приходи от труд на родителите. Това изяснява значително и статистическите данни, че седем от 10 деца на хора с начално или без обучение живеят в беднотия. Затова самодейността " Родители+ “ играе значима роля за децата и фамилиите, изключително в изискванията на Covid-19, когато рискът от безработица доста се увеличи. Социалните сътрудници осигуриха поддръжка за 50 фамилии със средства за храна, обувки и образователни материали по време на изключителното състояние в страната. Програмата финансира и закупуването на медикаменти от първа нужда, прегледи при съответни експерти, както и заплащането на разноски за здравни грижи за дребните деца.

Друг фактор, който въздейства на икономическата накърнимост и по този начин основава предпоставки за занемаряване или занемаряване на децата, е числеността на фамилията. Данните сочат, че фамилии с три или повече деца са с 50% риск да живеят в ограничения. Според тях всяко пето дете в България живее в неприятни жилищни условия, а 60% са в пренаселени семейства и нямат съответни условия за живот. В тази тенденция по програмата " Родители+ “ досега са подкрепени 10 фамилии със средства за закупуването на кревати и матраци за децата. Едно семейство получи финансиране за базов ремонт у дома, с който да обезпечи естествени битови условия за живота на децата си.

Близо 4700 деца у нас са отглеждани от близки и родственици, а не от родните си фамилии, заради действителен риск за живота и здравето им или неприятна грижа. Въпреки това част от тях не престават да живеят в беднотия и ограничения. За да подкрепи стандарта на живот на децата, програмата „ Родители+ “ поддържа 5 фамилии на родственици (най-често баби и дядовци), които се грижат за децата на емигрирали родители. Помощта беше освен за най-неотложните потребности като облекла и обувки, само че и с такси за спортни занимания и други школи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР