81 540 лв. е стойността на най-големия студентски кредит, погасен

...
81 540 лв. е стойността на най-големия студентски кредит, погасен
Коментари Харесай

Държавата погаси 81 бона по кредит на студент

81 540 лева е цената на най-големия студентски заем, погасен от държавната хазна. Заемът е провиснал на идващ в специалността „ Медицина “. Това демонстрират данни на Министерството на образованието и науката, предоставени на „ Монитор “.

Според Закона за кредитиране на студенти и докторанти страната погасява отговорностите по заемите им към банките в няколко случая: при раждане или осиновяване на второ или последващо дете, при настъпване на гибел на кредитополучателя или при настъпване на трайна нетрудоспособност.

За интервала от 2010 година до 31.12.2018 година страната е опростила отговорностите на 198 кредитополучатели на обща стойност 950 113 лева Това сочат данни от отчет по отношение на план на решение на Министерския съвет за издаване на държавна гаранция за 2019 година по Закона за кредитиране на студенти и докторанти. Най-много са опростените отговорности при раждане на второ или последващо дете – 153 заема. Те са на обща стойност 726 568 лева 31, или към 15%, от платените от хазната заеми са на умряли. Те са с обща стойност 153 564 лева

Само 14 от всички 198 заема са погасени заради настъпване на трайна нетрудоспособност. 69 981 лева са изплатени от страната за студенти с трайна нетрудоспособност за период по-дълъг от три години от началната дата на настъпването на инвалидността. И при трите случая страната погасява задължението на кредитополучателя към банките, а кредитополучателят или неговите наследници не дължат връщане на сумата, която страната е платила на банката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР