80% от децата в училище са ставали жертва на агресия

...
80% от децата в училище са ставали жертва на агресия
Коментари Харесай

80% от децата в училище са ставали жертва на агресия в клас

80% от децата в учебно заведение са ставали жертва на експанзия в клас. Това демонстрират данни от изследване по плана „ „ Не ” на експанзията – „ Да ” на толерантността! ”. В него са взели участие близо 200 младежи - на възраст от 13 до 18 години. Според тях в множеството случаи девойките са тези, които атакуват връстниците си, осведоми.

Мариета върви без предпочитание на учебно заведение към този момент 11 години. Причината е, че съучениците й се подиграват, тъй като заеква. „ Освен че се смеят и ме наскърбяват, аз с тях нямам никакъв спор ”, декларира тя.
Досега тя не се е оплаквала от тормоз нито пред учебния психолог, нито пред родителите си. Застава обаче пред камерата с задача.

„ Аз съм човек с по-силна душeвност и на мен не ми въздейства това, само че има доста хора със същия проблем и знам, че това има доста огромно влияние върху тях ”, декларира Мариета. Съучениците на ѝ не са подозирали, че тя се усеща зле.



Ежедневният устен тормоз, на който е подложена Мариета, е най-често срещаният и измежду близо 200 момчета и девойки от шест учебни заведения в София. Те са взели участие в плана „ „ Не ” на експанзията – „ Да ” на толерантността! ”.-->

„ Агресивните прояви в безусловно всички учебни заведения, за жалост, държат едно извънредно високо равнище ”, сподели Невелина Стойнева, началник на плана.

В 65% от случаите агресивното държание идва от девойките , обратно на половите стандарти.

„ При тях е по-силно изразена вербалната експанзия, за тях са присъщи обидите, за тях са присъщи диалозите зад тила, настройването. Много малко от тях си признават, че са агресори ”, декларира Стойнева.

При момчетата най-често бързо се стига до пердах, а задачата е проява на мощ. Има и изключения.

„ Едно момче през предходната година е търпяло тормоз, само че никой не е схванал. Обиди, вербална експанзия, систематични обиди от другите възпитаници. Някои хора, които са го видели, те са смятали, че е естествена част от връзката сред момчета ”, изяснява Горян Воденски , учебен психолог.

За да потушат експанзията в учебно заведение, от Българския червен кръст провеждат спортни мероприятия за младежите, взели участие в изследването. Сред поканените ще е и Мариета. Тя обаче чака с неспокойствие друго събитие в живота си.

„ Щом завърша тук, ще се срещна с хора, които няма да ми обръщат толкоз внимание ”, надява се Мариета.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР