80 000 лева ще плати Националната електрическа компания за ремонта

...
80 000 лева ще плати Националната електрическа компания за ремонта
Коментари Харесай

Цанков камък не е със спукана чашка, в планов ремонт е

80 000 лв. ще заплати Националната електрическа компания за ремонта на язовир "Цанков камък ". Това заяви изпълнителният шеф на сдружението Петър Илиев в телефонен диалог за "По света и у нас ". По думите му, язовирът не е със спукани стени или чашки, а има разкъсване на поставената по дъното му геомембрана, която се поправя. Реконструкцията ще отнеме месец, като язовирът няма да бъде източен напълно.

Скъсването е открито при планова инспекция, която се прави на всеки пет години. Илиев разяснява също по този начин, че прокуратурата е в правото си да ревизира самото създаване на язовира, който е доста безценен, а създава малко ток.

"Той е в една карстова област и с цел да бъде решен този проблем, там е покрито с една геомембрана и с пръскан бетон, с цел да не може да изтича вода. Още по време на строителството проектантът е предписал, че би трябвало да се направи оглед след петата година и ние вършим сега тъкмо този оглед, няма нищо спукано. За наша наслада всичко излезе, не мога да кажа чудесно, само че е добре. Не е желателно в този момент да изпразним целия язовир, тъй като е изпразнена една дребна част от него. Тази вода въпреки всичко е скъпа, употребява се с изключение на за енергетика, също по този начин за напояване. Друга тематика е за какво сме го правили, за какво сме изхарчили 1 милиард за 80 мегавата, които ги използваме по-малко от 1200 часа в годината. Но другояче употребата му е естествена, в НЕК, не тъй като аз съм ѝ шеф, са най-големите експерти по употреба на язовирни стени ", уточни Петър Илиев, изпълнителен шеф на НЕК.

"Седем години след стартирането в употреба на хидровъзела "Цанков камък " ще се наложи той да бъде ремонтиран. Големи количества вода се губят от чашата на язовира и попиват в почвата. Това нарушава работата на водноелектрическата централа и заплашва да наруши екоравновесието в региона на Девин ", съобщи във Варна заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

В енергийния план бяха вложени близо един милиард лв. при първичен бюджет от 440 милиона лв.. Той беше подготвен през 2010 година. Вече се прави цялостно проучване на оборудването, с цел да се открие повода за водните загуби, както и по какъв метод са били укрепени карстовите скали, с цел да не пропущат вода.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР