79% от българите правят коледна украса и спазват традициите на

...
79% от българите правят коледна украса и спазват традициите на
Коментари Харесай

Семейство и приятели - най-важни за българите на празника. 79% спазват традициите на Бъдни вечер

79% от българите вършат коледна декорация и съблюдават традициите на Бъдни вечер. Почти половината показват, че най-важното нещо за тях на коледните празници, е времето със фамилията и приятелите, демонстрират данни от изследване на " Тренд ", извършено в навечерието на коледните и новогодишни празници.

67% от българите заявяват, че ще купуват дарове за идните празници за свои близки, родственици и другари. С увеличението на възрастта понижава делът на хората, които ще подаряват дарове. Най-вече тези, които ще купуват дарове, са хората на възраст 30-39 година и 40-49 година Данните демонстрират, че дамите са по-ангажирани с този развой – 73% от дамите споделят, че ще купуват дарове, до момента в който при мъжете делът е 60%. В относителен проект, след настъпване на пандемията от COVID-19 и през декември 2020, и през декември 2021 година, се е нараснал делът на хората, които показват, че няма да купуват дарове за идните празници.

79% показват, че съблюдават традициите на Бъдни вечер, а 17%, че не ги съблюдават. Тези, които декларира, че не ги съблюдават, са най-много представители на религиозните малцинства.

Над половината (58%) от българите показват, че имат и лични фамилни обичаи свързани с коледните и новогодишните празници, а 39% от българите нямат такива лични фамилни обичаи.

По отношение на украсата за празниците, то 79% показват, че ще украсят дома си. С увеличението на възрастта понижава делът на хората, които ще украсяват дома си за празниците. Живеещите в Столицата в максимален дял заявяват, че ще украсят домовете си.

80% ще прекарат Коледа в обитаемото място, където живеят, а едвам 11% в друго обитаемо място в страната. 1% ще бъдат в чужбина за Коледа. Както в предишни изследвания на „ Тренд “ свързани с коледните и новогодишни празници, то и в това изследване данните демонстрират, че болшинството от българите честват Коледа, там където живеят. Това се дължи най-много на фамилния темперамент на празника.

През 2021 година най-важното за българите за коледните празници е времето със семейството/ приятелите – 49%. За 20% от българите е значимо настроението/ коледният дух. Най-младите на възраст 18-29 година в максимален дял споделят, че настроението/ коледния дух е най-важно за тях, когато става дума за коледните празници. Спазването на традициите са значими за 7% от българите, а за 6% най-важното обвързвано с коледните празници са почивните дни. Сред другите значими за българите неща са коледните ястия, подаряването/ приемането на дарове, пазаруването/ подготовката за празниците.

Данните са от изследване на „ Тренд “ по поръчка на вестник " 24 часа ", отдадено на настройките на българите към коледните и новогодишните празници. Изследването е осъществено в интервала сред 1 и 7 декември 2021 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " посредством таблет измежду 1009 души на възраст 18+.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР