77 години след бомбардировките над София, на площад Княз Александър

...
77 години след бомбардировките над София, на площад Княз Александър
Коментари Харесай

Спор за това какво да се изгради на най-централното място в София

77 години след бомбардировките над София, на площад " Княз Александър I Батенберг " и ъгъла на ул. " Аксаков " ще се появи нова постройка. В момента там има единствено една постройка - тогавашното кафене от остарелия хотел „ България ". Пететажен апартаментен хотел с социална функционалност на първия етаж се чака да има на празното в този момент пространство. Районът е сред реконструираната от нула преди години постройка, в която в този момент се намира Българската банка за развиване и стената на зала „ България “, в билетната каса на която тъкмо поради неразбории през 2014 година екскаватор проби дупка при градеж. Така новата постройка би трябвало естетично да закрие причудливи строителни решения, да заличи белезите на запуснатост, бомбардировки и небрежност в самото сърце на София. " Целта ни е да върнем на града достоверния тип на тази фасада ", споделя проектантът арх. Тодор Бояджиев на скорошна онлайн полемика.

" Ясно е несъмнено като брой етажи, броят подземни равнища, височини, коти, към които постройката би трябвало да се придържа, с цел да се подсигури нейното регистриране в силуета на близките здания. Всички сме наясно, че обкръжаващата среда е доста натоварена откъм културно и смислово значение. Трябва обаче да бъдем наясно, че не може да оставим нещата отсега нататък в центъра на София да наподобяват по този способи и би трябвало дружно да намерим решение, допустимо най-хубавия вид да възвърнем блясъка на това място в център на София ", добавя той, представен от БНР.

Като опция стои и фоайето на зала " България " да бъде свързвано с новата постройка. Така от залата може да се излиза и към планувания вътрешен двор, където ще има и дървета, и градина. Фасадата ще бъде възобновена по достоверни техники, за междинната част ще се употребява каменна обшивка. А за модерната част над ъгъла - стъклена окачена фасада. Именно тази фасада е била измежду терзанията на Министерството на културата.

Арх. Тодор Бояджиев споделя, че е имало терзания, че надграденото над ъгъла на " Княз Александър I Батенберг " и ул. " Аксаков " със стъкло и окачена фасада ще отвлече вниманието от историческия тип на постройката. Затова от архитектурното бюро дават обещание ново решение, което ще промени акцента - от модерната част на постройката той ще бъде образно изместен към историческия подтекст на мястото. Очаква се там да има и купол.

" Куполът, който се планува, както се споделя по-добре без него, в случай че ще наподобява по този метод, тъй като както прочетох мнения, наподобява на пъпка върху постройката ", посочи самостоятелният общински консултант Борис Бонев, който прикани и цялата документи по плана да бъде качена за разискване.

Критики се чуха и към виждащата се от плана през прозорците истинска плоча и плануванаъа отдясно козирка.

" Със сигурност съществуването на тази плоча в композиция с тези витрини е извънредно неуместно и сигурно има някакъв сполучлив метод, по който да се премисли нейният контакт със стъклата. Дали това ще са частични зарязвания на тази плоча, дали ще е тониране на витрините в някаква част, само че смятам, че това сигурно е въпрос, който би трябвало да бъде овладян и то смятам, че е редно да бъде овладян на идейна фаза, а не на работна такава, тъй като постройката е на пъпа на града и това са значими въпроси. Тази козирка, която оферирате в десния размер, който е напълно нов, тя идва на доста нелогично място по отношение на историческите фасади и също така поради, че на ъгъла на " Аксаков " и " Дякон Игнатий " човек е на една по-висока кота, тази козирка чисто образно ще наподобява още по-ниска, когато човек се доближава към нея от този ъгъл, който смятам, че е главен метод ", разяснява проектант Таня Митакева.

„ Плочата може да бъде „ овладяна “, само че не може да бъде отстранена, тъй като е част от монумент на културата “, изяснява арх. Тодор Бояджиев. Козирката ще е част от публичното пространство.

В презентацията други архитекти откриха, че липсва подземният гараж на две равнища. Но неналичието му пък е била обоснована от другото допустимо затруднение. Тъй като бъдещата постройка е в границите на историческия център, доста е допустимо да има археологически забавни артефакти. От архитектурното бюро коментират, че археологическо изследване не може да има преди регионалният шеф на София да издаде право на градеж. Ситуацията се утежнява от това, че в границите на имота има споделена благосъстоятелност сред Софийска филхармония, възложителя на плана и региона.

" След утвърждение от Министерството на културата и утвърждение на този абстрактен план нашата първа стъпка ще бъде провеждането на цялостните избавителни археологически изследвания. На базата на тях ще преосмислим още един път нашето архитектурно решение ", посочи арх. Тодор Бояджиев.
„ За момента всички са надяват на най-хубавото решение за региона “, означи кметът на столичния регион „ Средец “ Трайчо Трайков. Предстоят още утвърждения и съгласувания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР