750 лева ще стане стипендията на докторантите. Това съобщи просветният

...
750 лева ще стане стипендията на докторантите. Това съобщи просветният
Коментари Харесай

Докторантите с повече пари. Къде е уловката?

750 лв. ще стане стипендията на докторантите. Това заяви просветният министър акад. Николай Денков при представянето на бюджета за обучение през 2022 година За задачата в него са планувани в допълнение 5 млн. лева или 50% по отношение на досегашните 8 млн. лева С тях ще бъдат увеличени с 10% и на стипендиите на студентите.

Допълнителните средства за докторантите обаче ще бъдат предоставени и със система за изразходването им.

„ Само към 20% записаните докторанти приключват. Това значи, че има проблем с изразходването на средствата и липса на надзор ”, уточни министърът.

Пред „ Монитор ” акад. Денков изясни, че би трябвало да се разбере по какъв метод ще бъде обезпечаван контролът, тъй че тези средства да не се разпиляват. „ В момента големият дял докторанти не приключва, само че би трябвало да се обясни кое е причина и кое е разследване – тъй като нямат задоволително високи стипендии или се декларират прекалено много докторанти, с цел да може да се употребява този финансов запас. По настоящия ред, в случай че останат стипендии за докторанти, те се разпределят сред останалите студентите. Това размива отговорността кой не съумял да отбрани докторантура ”, обясни акад. Денков. Затова  по думите му би трябвало да бъде построена система, с която да е ясно, че с финансирането на докторанта има ангажимент както от негова страна, по този начин и от страна на висшето учебно заведение или научната организация, че той ще отбрани. „ Може да има %, който да не са защитили, само че не би трябвало да е 75-80%. Това е обикновено ”, безапелационен е министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР