75% от болните се повлияват добреКосопадът, който лечението с химиотерапия

...
75% от болните се повлияват добреКосопадът, който лечението с химиотерапия
Коментари Харесай

Технология запазва косата при химиотерапия

75% от болните се повлияват добре


Косопадът, който лекуването с химиотерапия предизвиква при пациенти, заболели от рак, може да бъде избегнат или понижен посредством изстудяване на скалпа. Това е допустимо посредством система за намаление на температурата на скалпа с няколко градуса, директно преди, по време и след осъществяване на химиотерапията, с което се минимизира или предотвратява загубата на коса. Охлаждането предизвиква вазоконстрикция на кръвоносните съдове, което води до понижаване на притока на кръв в скалпа с 20-40%. По този метод се понижава количеството на химиотерапевтично лекарство и скоростта му на разпространяване в плазмената мембрана на космените фоликули.

Производителят на системата за изстудяване на скалпа е основан във Англия. В света има конфигурирани над 3000 охлаждащи системи, с които са лекувани над 100 000 пациенти в 35 разнообразни страни. През 2017 година системата получи утвърждение и регистрация за успеваемост и сигурност от Американската организация по сигурност на храните и медикаментите (FDA). Използва се за предварителната защита на косопад, в резултат на химиотерапевтично лекуване. Тествана е и разработвана над четвърт век и има най-високо равнище на клинична резултатност, болнична сигурност и комфорт за пациента. Може да се ползва при лекуване на разнообразни типове рак с одобрени режими лекарствени комбинации. Системата за изстудяване на скалпа се състои от стилен охлаждащ уред, съдържащ охладител, който циркулира през особено проектирани охлаждащи шапки. Линиите с охладител употребяват за опора издигнато, регулируемо рамо, което дава оптимален комфорт на пациента.

Стотици онкоболни по света са съумели да запазят отчасти или изцяло косата си по време на лекуването с химиотерапия. Успеваемостта зависи от доста фактори, като вида рак и неговия стадии, възраст, вида коса и нейното положение, общо здравословно положение. Важно е да се знае, че загубата на коса е друга при другите хора.

Около 75% от пациентите съумяват да запазят изцяло или отчасти косата си, тъй че да не се постанова носене на перука – плешивост степен 0 (без основна загуба на коса), степен 1 (малка загуба на коса), степен 2 (50%- междинна загуба на коса).

За триумф се смята 50% или повече опазване на косата. В съвсем всички случаи пациентите губят коса през първите няколко процедури от 20 до 50%. Препоръчва се да се продължи с охлаждащите процедури, защото това не е ранен знак за успеваемостта на предварителната защита. Проведено проучване в Обединеното Кралство рапортува 89% успеваемост след потребление на системата при 95 пациенти с рак на гърдата и единствено 11% са се нуждаели от перука заради сериозна загуба на коса. Наблюдавано проучване в Норвегия пък демонстрира 92% успеваемост след потребление на системата при 54 пациента с рак на гърдата, лекувани с FEC/FAC -epirubicine и седмично с paclitaxel.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР