75% от българите одобряват изискването да се носят маски. 33%

...
75% от българите одобряват изискването да се носят маски. 33%
Коментари Харесай

Колко са ваксърите у нас? Изследване

75% от българите утвърждават условието да се носят маски. 33% пък са про-ваксъри. Това са част от данните от проучване за здравните неравенства в България, проведено измежду 1151 пълнолетни лица, извършено от Института по философия и социология-БАН по единна методика на Международната стратегия за обществени проучвания (ISSP).

Данните сочат, че през 2021 година България е разграничена на три съпоставими групи по тематиката „ коронавирус ваксини “. Най-голям дял са антиваксъри (36%). Про-ваксърите са малко по-малко – 33%. 31% от участвалите в изследването не са дали безапелационен отговор. Всяка група е уверена в правотата на личните си причини.

Запитани непосредствено кое е по-добре за създаване на имунитет към Ковид 19 - посредством преболедуване или посредством имунизиране, пълнолетните българи се разделят на три групи: 44,3 % избират да си изградят имунитет посредством преболедуване, 22,4 % държат на имунизиране, а други 33,3 % заемат неутрална позиция по въпроса. Тези оценки са едно от вероятните пояснения за релативно ниския дял на българите, които са имунизирани против Ковид 19.

В същото време, 69,3 % от изследваните лица са декларирали, че съгласно тях здравната система в България не работи добре. И макар компликациите и разочарованията от действието на опазването на здравето като система, 46 % от хората са уверени, че при положение на съществено заболяване ще получат допустимо най-хубавото лекуване в България.

Според проучването, през 2021 година 67,2 % са се чувствали щастливи - напълно или до известна степен. Усещането за благополучие е най-силно изразено при хората сред 18 и 50 година

С повишаване на възрастта това чувство понижава и доближава най-ниски стойности при над 70-годишните. Ако се изследва зависимостта сред трудовия статус (наети лица, самонаети, работодател) и себеусещането за благополучие, излиза наяве, че чувството за благополучие е най-отчетливо проявено при самонаетите лица (39,6 %), следвано от наетите (23,5 %) и работодателите (15,1 %).
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР