75-80% от храната на трапезата ни зависи от пчелите. Сега

...
75-80% от храната на трапезата ни зависи от пчелите. Сега
Коментари Харесай

Пчелари: Ниските изкупни цени убиват бранша

75-80% от храната на трапезата ни зависи от пчелите. Сега хиляди пчелни фамилии се продават. Стигнали сме дъното - няма пари, няма бъдеще, тъй като няма изкупуване на меда.

Това съобщи Методи Михайлов на конференция в Българска телеграфна агенция, отдадена на ниските изкупни цени в бранш " Пчеларство " и неналичието на надзор от БАБХ за здравословното положение на пчелните фамилии.

Той напомни, че на пчеларите след Втората международна война са давали захар, примесена с въглища, с цел да се поддържат пчелните фамилии, а в този момент мнозина пчелари се отхвърлят от този бизнес.

По думите на зооинженер Михаил Михайлов " изкупните цени на меда удариха дъното от 3-3,20 лева за кг на едро ". Проблемът е от вноса на украински мед, който по индикатори поради идентичните географски ширини съответствува с българския мед.

Има по-голям проблем - комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и МЕРКОСУР за годишен безмитен импорт на 45 т в Европейски Съюз. Държавата да реши по какъв начин да подкрепи пчеларите - да се намесва в ценообразуването на пазарна стопанска система, е невероятно, призна Михайлов. " В рамките на Европейски Съюз е невъзможна протекционистична политика, по-вероятно е непосредствено да се подкрепят пчеларите, съобщи той.

" Пчеларството е свързващо -въдство в земеделието и в отглеждането на животни ", съобщи зооинженерът. Без него и зеленчукопроизводството, и отглеждането на животни страдат. Той изясни, че пчеларите са възнамерявали да излизат на митинг поради неприятното положение на бранша, само че решили първо да излязат с претенции за възстановяване положението на сектора.

Държавата декларира, че подкрепя или субсидира тази пчеларската активност, само че на процедура това не се получава. Липсват пчелари-проверители, статутът им бе изменен, изясни зооинженерът Михайлов. Субсидирането на пчеларите би трябвало да е дело на самата страна.

Ежегодно умират стотици хиляди пчелни фамилии, там, където има условия за отнасяне на селски култури. В Плевен огромна компания съди БАБХ, вместо да е противоположното - за това, че компанията не ползва нормативната уредба, разясни той.

Нямаме българска марка мед. Около 8 -10 хиляди тона пчелен мед годишно се изнася. Манол Тодоров съумя да записва Странджанския манов мед, само че няма българска марка мед. Нашият мед е неузнаваем на интернационалния пазар. Търси се, в Германия го употребяват като подобрител. Трябва да се записваме и тогава може да претендираме за по-висока цена, съобщи зооинженерът Михайлов.

Другият проблем е, че няма браншови съюз на пчеларите, има 17 представителни организации, което е нарушаване на закона. Няма обединен теоретичен център. Има три центъра - в Стара Загора, в Пловдив и в София и всеки работи по обособени тематики, които не се свързват в едно, съобщи Мифайлов.

От 3 години на пчеларите не им разрешавали да аплайват по научни тематики.

Един от пчеларите, които участваха на конференцията съобщи, че страната си създава пчелари за една нощ - пуска стратегия и стартира произвеждането на пчелари - како на шаблон.

Тук един човек държи големи площи, избиват пчелите - в Щатите няма такова едро земеделие, да ни сложат в Министерство на околната среда и водите -имаме животни, на които пашата е поляната. Определени сме като животновъди, нямаме право на паша, сподели медопроизводителят, съобщи представител на сектора.

В България има над 4 800 билки. За това страната ни е била водеща в медодобива, само че българинът няма просвета да употребява мед - годишно използва от 250 до 400 г консумация на мед, което е ниска консумация.

Около ¾-ти от меда се изнася. Изнася се мед даже в Съединени американски щати и страните от Европейски Съюз. Германия се е специализирала в износ и реекспорт. Изнасят и за трети страни без Турция.

Българският пчелен мед стигна цена над 12-15 лв., обявиха пчелари. 18-20 лева./кг е цената на мановия мед. Билковия мед " Букет " е към 10-12 лв.. тези равнища дефинират себестойността на продукцията.

Според пчеларите причина за ниската консумация на мед е и в съвета на детски лекари майките да не дават мед на дребните деца, тъй като предизвиквал алергични реакции. Защо преди не беше по този начин, запита инж. Людмил Савов. Защо не кажат, че децата от дребни ги нападат с антибиотици, нещо, което е неразрешено в доста страни, запита един от присъстващите пчелари в залата.

Той предложи следната рецепта за справяне с настинки и бронхити. В дребна тенджера сипва вода, лайка, сода, прополис - прави се фуния с ръка и тази инхалация има благотворно деяние при бронхити, пневмонии, туберколоза. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР