74-годишният силистренец Ангел Емилов постави рекорд за възрастта си, преплувайки

...
74-годишният силистренец Ангел Емилов постави рекорд за възрастта си, преплувайки
Коментари Харесай

74-годишен силистренец постави рекорд по плуване

74-годишният силистренец Ангел Емилов сложи връх за възрастта си, преплувайки 10 километра. Досега в България човек на тази възраст не е преодолявал сходна отдалеченост с плуване. Рекордът е заверен от съдията от Федерацията по плуване Велислав Цеков и се чака да бъде въведен като стандарт за превъзмогване от хора на тази възраст.
 
10-километровото плуване се състоя в 25-метровия закрит плувен басейн в град Силистра. Милков направи върха си на 12 септември, в навечерието на празника на Силистра - Кръстовден. За него това е било предизвикателство, с което да даде добър образец както пред децата си, по този начин и пред съгражданите си, а и пред младежите като цяло, които съгласно него би трябвало повече да се занимават със спорт.
 Ангел Милков връх по плуване Фото Бай Енчо
Бившият селекционер на Националния тим по плуване и сегашен шеф на спортното учебно заведение в Силистра Веселин Суров поддържа морално своя другар и приветства повече съграждани да последват образеца му в региона на спорта. Кметът на града доктор Юлиян Найденов също участва, като той е поел и част от разноските за мероприятието. Организатор на събитието е НСК " Олимп " със съдействието на Община Силистра и Веселин Суров.
 
В фамилията на Ангел Милков любовта към спорта се предава от потомство на потомство. Той има четири деца - двама сина и две дъщери. Две от тях - Емил и Румела, са треньори по плуване, като той е президент и старши треньор на НСК " Олимп ", а тя е била на крачка от слагането на народен връх преди години. Емил беше и един от номинираните в.-->
 Ангел Милков връх по плуване Фото Бай Енчо
След слагането на върха, Милков показа с усмивка, че е можел да изплува още толкоз, само че не е желал да кара хората да го чакат. Ето какво още сподели той:
 
Какво ви стимулира да извършите такова плуване?
 
На първо място любовта ми към спорта и в частност плуването! На второ място да потвърдя пред околните си, приятелите и съгражданите, че когато човек има предпочитание, възрастта не е предел.
 
Подготвяхте ли се?
 
Не съм спирал да повеждам деен метод на живот, откогато се помня. Полагам ежедневни старания, с цел да се подкрепям в положително здраве и спортна форма. Конкретно за идното ми плуване се приготвям в допълнение посредством тренировки по плуване от два месеца. Опитът, който съм събрал като играч (вече бивш) и треньор по плуване в България и зад граница (като треньор на Националния тим по плуване в ОМАН) ми помогнаха до известна степен да си направя подготвителния проект.
 
Интересното от подготовката ми беше менталната част, психическата подготовка, за която ми оказа помощ синът ми Емил. Съветите му да пресъздавам неведнъж идното събитие ми дадоха спомагателна убеденост и възприятие на комфорт. Той ме подкани да си показва плуването ми в оптимистичен, скептичен и реален вид. Така преди плуването имах вяра, че няма какво да ме изненада, тъй като към този момент бях минал в мислите си през всичко.
 Ангел Милков връх по плуване Фото Бай Енчо
Начинът ви на хранене?
 
За метода ми на хранене се доверих на управление по плуване на НСК " Олимп " – “Златните правила в плуването ”, където преглеждат триумфа като артикул на ежедневни старания. През последните няколко месеца съблюдавах строго тези препоръки за хранене преди и след подготовка, преди съревнование и контролно и да си призная, усещам се отлично.
 
Вече сте на 75 години, какво бихте желали да посъветвате по-младите, околните си, приятелите и феновете на водата?
 
Моето обръщение към тях е просто: Спортът е всичко! Той може да резервира човек физически и душевен здрав. Може да ни даде всичко, от което имаме потребност, с цел да водим благополучен и пълностоен метод на живот.
 Ангел Милков връх по плуване Фото Бай Енчо
Спорт
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР