73-тата сесия на Общото събрание на ООН продължава с изказвания

...
73-тата сесия на Общото събрание на ООН продължава с изказвания
Коментари Харесай

Коментари на Бойко Борисов след речта на Тръмп пред Общото събрание на ООН

73-тата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации продължава с изявления на разнообразни водачи, измежду тях президентите на Панама, Полша, Афганистан и Украйна. Глобалната война в света сега е за петрола и газа и който купува съветски газ ще има проблеми. Това разяснява българският министър председател Бойко Борисов след речта на американския президент Доналд Тръмп. Премиерът взе участие и в стопански конгрес.

След чутото по време на откриването на срещата на върха в границите на 73-тата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, министър председателят Бойко Борисов беше безапелационен, че не е оптимист. По думите му, всички приказват за мир, само че истината е в конкуренцията в нуклеарното въоръжаване, потребление на химическо оръжие, макар възбраните, мигрантски талази, влошени търговски и политически връзки сред страните.
Бойко Борисов, министър-председател: В речта на президента Тръмп прозират няколко неща и аз разбирам за какво в огромна част от американците той е толкоз известен - ползата на Съединени американски щати. Няма да даваме повече пари за тези, които не почитат, няма да участваме там, където не ни почитат. Тези, които не купуват газ от Съединени американски щати или енергоносители, тези, които си разрешават да понижават цените, с което да пречат на американските компании, ще бъдат тежко глобени. Това, което виждам и мога да чета сред редовете. Тези, които ще купуват съветски газ в Европа, имат проблем.
Премиерът изрази страдание, че с поддръжката на опозицията у нас са били блокирани опитите за концесии за рандеман на газ.
Бойко Борисов, министър-председател: А когато цената на съветския газ се подвига, както сега - това е цена и никой не може да я задържи, внезапно споделят, че ще стане по-скъпо парното, ще стане по-скъп хляба. Когато ние искахме и имаше искащи да добиват газ в България и цената да е ниска, вие протестирахте. Така, че в този момент не виждам различен излаз.
Премиерът Борисов разяснява още, че по време на срещата в коридорите на Организация на обединените нации е благодарил на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за смяната и по наше гледище на методиката за отчитането на отделените от всяка страна средства за защита. Методика, която регистрира към този момент всички направени за защита разноски, в това число тези за военни пенсии и заплати на военни магистрати.
Бойко Борисов, министър-председател: Така, че ние към този момент наближаваме 2%, само че аз го уверих, че това няма да попречи на това твърдо решение и се надявам щом излязат резултатите от комисиите, незабавно да влезем в договаряния за превъоръжаване на Военновъздушни сили най-накрая. Най-сетне да спрем с тези транспортни самолети и хеликоптери, а да купим нови същински бойни изтребители, с които да подсигуряваме военновъздушното си пространство.

 © Българска телеграфна агенция
До края на годината Бойко Борисов се надява както за изтребителите, по този начин и за сухопътните машини и корабите да има резултат, тъй като парите били обезпечени.

Търговско-икономическите ни връзки с Турция и защитата на границата бяха акцент по време на диалога му с турския президент Реджеп Ердоган.
Бойко Борисов, министър-председател: Границата се пази по допустимо най-хубавия метод и е пример за запазване на граница сред две страни.
Очаквам и всички права на индивида в Турция да се съблюдават и арестуваните да бъдат освободени, разяснява още Борисов. Той добави, че е оптимист в тази посока.

По-късно българският министър председател взе участие в световния бизнес конгрес на Майкъл Блумбърг, в който участваха огромна част от топ 100 от листата на " Форбс " най-богати хора на света, а по-късно ще има поредност от срещи с еврейски организации в Ню Йорк.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР