723 споразумения за 1,942 млрд. лв. със 191 общини са

...
723 споразумения за 1,942 млрд. лв. със 191 общини са
Коментари Харесай

Тръгват 723 проекта в 191 общини

723 съглашения за 1,942 милиарда лева със 191 общини са подписани от 13 февруари до през днешния ден от министъра на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

Това оповестиха от районното министерство

От локалните администрации са подадени общо 1290 заявки за финансиране на разнообразни капиталови оферти. По 234 от тях са открити забележи, като са върнати за премахване от общините, а към 300 предстоят да се прегледат и подпишат от новото управление на Министерство на регионалното развитие .

От утвърдените и подписани двустранно съглашения най-голяма е сумата за ремонт на ВиК уреди - общо за 518 млн. лева

Следват плановете за ремонт на общински пътища, които са за 443 млн. лева, а за общински улици - 441 млн. лева С други 201 млн. лева ще бъдат осъществени планове за благоустройствени действия в селищата - ремонт на паркове, алеи, площади.

168 млн. лева ще бъдат вложени в планове за спортна инфраструктура. За ремонт на общински здания са подписани заявки на стойност 154 млн. лева, а 16 млн. лева ще отидат за други обекти - подпорни стени, промяна на реки, дерета и други

" С обезпеченото финансиране от националния бюджет общините ще създадат скок, а не просто крачка в обновяването на обитаемоте места.

Работете, не губете от хубавото време , с цел да може до края на есента да извършите по-голяма част от едногодишните задачи ", прикани министър Андрей Цеков, който се срещна с множеството кметове на общини в страната, които подписаха в негово наличие доказаните съглашения.

Министърът акцентира, че без значение от политическата обстановка няма по какъв начин плановете да останат без финансиране, тъй като са заложени в бюджета на страната .

137,5 млн. лева ще бъдат вложени в инфраструктурното възобновяване и благоустройство на Варна. В наличието на министър Цеков кметът Благомир Коцев подписа 27 съглашения за разнообразни по тип планове.

Най-мащабният от тях - на стойност 5,5 млн. лева, е за строителството на новата Регионална библиотека " Пенчо Славейков ".

Другият предпочитан обект на общината е вкопаването на тръбата за отпадъчни води от кв. " Аспарухово " по дъното на Варненското езеро.

Ще бъдат рехабилитирани улици, общински пътища, междублокови пространства, реституция и благоустройство на Аспаруховия вал и региона към него и други.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров подписа 8 съглашения за разнообразни обекти за над 50 млн. лева Сред тях за главен ремонт на ОУ " Самара ", Детска градина № 66, благоустрояване на квартал " Казански ", сектори от улиците " Княз Борис " и " Граф Игнатиев ", парковете " Пети октомври " и " Алана ", паркоустрояване, благоустрояване и възстановяване на градските градина " Александър Стамболийски " и " Пети октомври ", реорганизация и рехабилитация на пътя Калояновец - село Ловец, и други Община Пловдив получава финансиране за реорганизация на кино " Космос " (4 млн. лева.) и улица " Генерал Колев " (1,5 млн. лева.).

Община Сопот ще получи над 6 млн. лева за втория стадий от преустройството на централния площад и парк в общинския център, както и за ремонт на постройката на службата за локални налози и такси .

Инвестиции за близо 20 млн. лева ще осъществя Община Ихтиман. Близо 8 млн. лева от тях са за строителството на спортна зала " Арена Ихтиман ". Другите два плана са главен ремонт на общински път SFO3334 от разклона на път III-822 /Самоков - Ихтиман/ - Венковец - Боерица - Живково - разклон път III-8223 " на стойност 9 168 000 лева и реорганизация и втори стадий от рехабилитацията на съществуваща водоснабдителна мрежа в гр. Ихтиман на стойност 1 720 000 лева

Родопската община Баните ще разчита на 2,3 млн. лева за ремонт на Народно читалище " Просвета1947 ", създаване на атрактивен маршрут за пешеходен и велосипеден туризъм - алея от с. Баните до язовирната стена на Малка водно електрическа централа " Баните ", възобновяване на парково пространство и спортни площадки в с. Оряховец .
 Европейска комисия финансира план за еко градски превоз в шест общини у нас
Европейска комисия финансира план за еко градски превоз в шест общини у нас

Комисията ще отпусне над 233 млн. евро за 10 страни членки

Кметът на Община Ракитово Георги Холянов подписа съглашения за близо 10 млн. лева С тях ще бъде направена реорганизация и доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа кв. " Запад " и благоустрояване на улици " Борова гора ", " Васил Левски ", " Христо Ботев ", " Волга " и ул. " Страцин " в Костандово.

Проекти за близо 1,4 млн.лв. подписа и кметът на Община Елхово Петър Гендов. Те са за главен ремонт на ул. " Морава " и създаване на кръгово кръстовище на улиците " Ал. Стамболийски " и " Ангел Вълев.

С Община Симитли бяха подписани съглашения за финансиране на 18 капиталови плана на обща стойност 15 млн. лева за планиране, строителство, главен ремонт и реорганизация на улична мрежа, общински пътища и тротоари, спортна инфраструктура, площадки, алеи и зони, както и зелени площи за необятно публично прилагане.

В Айтос ще бъдат благоустроени така наречен военни блокове до Колелото, кв. 154 (до ул. " Васил Априлов " ), ще се направи главен ремонт на 4-километровото шосе от четвъртокласната пътна мрежа от разклон Айтос до село Малка поляна, и на 3 км от Айтос до разклона за Пещерско. Общата стойност е 15 млн. лв..
 1 млн. лева в допълнение влизат в бюджетите на 27 общини
1 млн. лева в допълнение влизат в бюджетите на 27 общини

За заплати в регионалните осведомителни центрове

700 000 лева ще бъдат вложени през т.г. в преасфалтиране на улици, които в този момент са в незадоволително положение, в Долни Лом, Горни Лом, Репляна и Средогрив по подписаното съглашение с община Чупрене. Над 11 млн. лева ще бъдат вложени за първи стадий на построяването на нов общински пазар с под земята паркинг и реорганизация и ремонт на водопроводните мрежи в селата Склаве и Катунци.

Чрез финансирането от държавния бюджет ще се ремонтират и 13 улици в Мездра.

Близо 2,3 млн. лева ще бъдат вложени за строителството на нова многофункционална спортна зала в Ямбол, която посредством топла връзка ще бъде обвързвана с към този момент съществуващата зала " Диана ". С други съвсем 6,7 млн. лева ще се направи главен ремонт на сектор от улица " Преслав ", а със 700 хиляди лева ще се рехабилитира и ще се обезпечи налична среда за хора с увреждания по алеята, която свързва улица " Димитър Благоев " с обходен път " Изток ".

" Голямото ми терзание е около средствата от националния бюджет общините да не се откажат от кандидатстването по европейските стратегии, които също сега набират планови оферти. Това не трябва да се случва, тъй като европейските средства са също извънредно значими за развиването на страната.
 Министерство на регионалното развитие подписа съглашения за инфраструктурни планове със 115 общини
Министерство на регионалното развитие подписа съглашения за инфраструктурни планове със 115 общини

След подписване на споразуменията общините могат да аплайват за до 20% предплатено заплащане

Целта ни е да осигурим сериозен запас от национално, европейско и общинско финансиране, с което да влезем стремително в огромните и дребни обитаеми места и да променим образа им. Така ще си върнем освен младежите по районите, само че и служащите и ще привличам индустриални производства ", сподели Цеков.

На срещите си с кметовете министър Цеков още един път изрази терзанието си, че може да се окаже, че няма задоволително строителни компании, които да изпълнят всички национални и общински обекти, които следва да започват в страната. Кметове потвърдиха този риск и означиха, че с изключение на апетит за строители се обрисува и дефицит на проектанти, които също са малцина у нас.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР